Vukčević očekuje da će Ganić biti izručen Srbiji

Izvor: Politika, 07.Jul.2010, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević očekuje da će Ganić biti izručen Srbiji

BEOGRAD – Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da očekuje pozitivan ishod procesa pred većem Suda za ekstradicije u Londonu, povodom zahteva Srbije da Velika Britanija izruči Ejupa Ganića zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine u Sarajevu.

Vukčević u izjavi novinarima, uoči početka konferencije „Oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim delom”, rekao da očekuje da će Ganić biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izručen u Srbiji i da će se u Srbiji sprovoditi istraga.

On je kazao da je zadovoljan kako britanski kraljevski tužioci prezentuju materijal koji su dobili od srpskih državnih organa i dodao da sud ima izjave zaštićenih svedoka u tom slučaju.

„Engleski sud je imao uvid u izjave zaštićenih svedoka. Čujem da su izrazili želju da ih neposredno saslušaju i videćemo da li će do toga doći”, rekao je Vukčević.

Bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ganića, Beograd optužuje za ratni zločin nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Proces, na kojem se raspravlja o zahtevu za Ganićevo izručenje Srbiji, trebalo bi da traje do 14. jula.

Viši sud u Beogradu je 2008. godine pokrenuo istragu protiv Ganića zbog sumnje da je učestvovao u izdavanju naređenja za napad na kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici. Pravosudni organi Srbije su dostavili londonskom sudu svu traženu dokumentaciju.

Ganić je uhapšen početkom marta na londonskom aerodromu Hitrou i zabranjeno mu je da napusti Britaniju do okončanja procesa.

Posle odluke londonskog suda, slučaj će biti prosleđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije koji donosi odluku o ekstradiciji, ali nju treba da potvrdi britanski parlament.

Tanjug

objavljeno: 07/07/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vukčević: Zločini motivisani pljačkom

Izvor: Večernje novosti, 07.Jul.2010

Tužilac za ratne zločine rekao da je pljačka bila jedan od glavnih pokretača kod počinilaca ratnih zločina

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.