Suđenje Mladiću, drugi dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću, drugi dan

HAG -

Pred Haškim tribunalom danas je nastavljeno suđenje Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom rata u BiH.

Tužilac Piter Mekloski nastavio je iznošenje uvodne reči.

Tužilaštvo je juče počelo uvodnu reč, najavljujući da će dokazati da je ratni komandant Vojske RS umešao prste u sve zločine srpskih snaga u BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od Markala do Srebrenice.

Tužilac Dermot Grum je kao zajednički imenitelj tih zločina naveo nameru da se trajno uklone bosanski muslimani i Hrvati s područja na koja su Srbi polagali pravo.

Mladićeva odbrana je saopštila da u ovoj fazi postupka neće držati uvodnu reč i da se optuženi neće obraćati sudskom veću.

Optužnica tereti Mladića (70) u dve tačke za genocid, i to za etničko čišćenje sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH 1992. godine, koje je u nekoliko opština doseglo razmere genocida, dok se druga tačka za genocid odnosi na događaje u Srebrenici u julu 1995. godine.

Zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja su sadržani u preostalih devet tačaka optužnice i to za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ukoliko bude proglašen krivim, Mladić bi mogao da bude osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo: Naređenja izdavana usmeno

Izvor: Kurir, 17.Maj.2012

HAG - Pred Haškim tribunalom danas je nastavljeno suđenje Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom rata u BiH...Haško tužilaštvo danas je u nastavku uvodne reči na suđenju Ratku Mladiću isticalo odgovornost ratnog komandanta Vojske RS za Srebrenicu, navodeći da je "samo vojska koja...

Nastavak na Kurir...

Suđenje Mladiću: Nakon uvodne riječi tužilaštva nastavak odgođen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2012

Dan nakon što je suđenje počelo, Vijeće Haškog tribunala odlučilo je da odgodi početak izvođenja dokaza tužilaštva koje je bio zakazan za 29. maj, zbog, kako su pojasnili, ozbiljnih grešaka u objavljivanju dokumentacije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavljeno suđenje Mladiću

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2012

HAG - Pred Haškim tribunalom danas je nastavljeno suđenje Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom rata u BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tužilac: Mladić lično komandovao snagama koje su počinile zločine u Srebrenici

Izvor: Lajk.ba, 17.Maj.2012

Haško tužilaštvo danas je u nastavku uvodne reči na suđenju Ratku Mladiću isticalo odgovornost ratnog komandanta Vojske RS za Srebrenicu

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.