Očekujem da će država stati iza Šljivančanina

Izvor: S media, 23.Nov.2009, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekujem da će država stati iza Šljivančanina

"Odbrana Veselina Šljivančanina zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija podrži zahtev za ponovno razmatranje pravosnažne presude kojom je Haški tribunal osudio Šljivančanina na 17 godina zatvora", rekao za Radio S advokat Novak Lukić.

- Šljivančaninu je izrečena kazna od 17. godina zatvora pravosnažnom presudom pred Haškim Tribunalom i ono što je frapantno u toj presudi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je pravo na fer suđenje. Drugostepeni sud je izrekao osuđujuću presudu u delu u kome je gospodin Šljivančanin bio oslobođen u prvom stepenu, a to su ubistva na Ovčari i protiv te presude nije dozvoljena žalba i ta presuda je konačna. Pošto u svim aktima međunarodnog prava koja se odnose na osnovna ljudska prava je predviđeno da svako ima pravo na žalbu na svoju osudu o tome govori i Evropska konvencija o ljudskim pravima. Mi smatramo da jedan organ UN što je međunarodni Tribunal u Hagu prekršio osnovno ljudsko pravo koje propisuje univerzalna deklaracija o pravu čoveka i to je bio osnovni razlog zašto smo podneli prošle nedelje formalni zahtev za reviziju ovog posltupka pred Tribunalom – rekao je advokat Lukić i dodao da očekuje da će predsednik Tadić podržati njihovu incijativu.

- Obratili smo se pismeno predsedniku Borisu Tadiću da u ime naše države pokrene incijativu da se naša država pojavi kao prijatelj suda, da bi podržala našu incijativu. Napisali smo gospodinu Tadiću da se ovde ne radi o Veselinu Šljivančaninu, nego da zaštiti interes svojih građana, kada su povređena njihova osnovna ljudska prava. I to je naša incijativa koju smo poslali predsedniku Srbije i obavestili nacionalni Savet za saradnju sa Haškim tribunalom. Država ovde ima jasnu i čistu situaciju i očekujem da će da podrži ovu našu incijativu i voleo bih da to bude kao prijatelj suda. Evo ekskluzivno ću vam reći da smo dobili neformalnu informaciju da će nas podržati Međunarodna advokatska komora i Američko udruženje advokata krivičnog prava koji broji preko 30.000 članova. To je jedna od najačih advokatskih komora u svetu, i mislim da kada takve institucije stanu iza nas može samo da olakša našu poziciju i podrži ovu incijativu – rekao je advokat Lukić.

Sanja Vajagić
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šljivančaninovi branioci traže pomoć od Tadića

Izvor: RTS, 23.Nov.2009

Advokati Veselina Šljivančanina zatražili od predsednika Borisa Tadića da Srbija podrži zahtev za ponovno razmatranje pravosnažne presude kojom je Haški tribunal osudio Šljivančanina na 17 godina zatvora...Odbrana Veselina Šljivančanina zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.