Hadžiću ne mora da sudi Haški tribunal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžiću ne mora da sudi Haški tribunal

BEOGRAD -

Ukoliko poslednji haški begunac Goran Hadžić bude uhapšen do 30. juna sledeće godine sudiće mu Haški tribunal, a ako se to ne dogodi proces protiv njega vodiće Rezidualni mehanizam koji će nastaviti da obavlja aktivnosti tribunala, izjavila je danas portparol tog suda Nerma Jelačić.

"Haški tribunal smatra da treba da okonča svoj rad tek kada svi optuženi budu uhapšeni, odnosno bar dok svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvostepeni postupci protiv njih ne budu okončani", rekla je Jelačić na skupu za novinare iz Srbije koji je organizovala Misija OEBS u Beogradu.

Ona je najavila da bi presuda lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću mogla da bude izrečena tek 2014. pošto je od 400 sati predviđenih za izvođenje dokaza tužilaštvo iskoristilo tek 122 sata, a Karadžić bi prema tome tokom iduće godine mogao da započne izvođenje dokaza odbrane.

Žalbeni postupak prema Karadžiću, kao i u svim drugim slučajevima u kojima ne bude izrečena drugostepena pravosnažna presuda sproveo bi Rezidualni mehanizam, ukazala je portparolka tribunala.

Jelačić je rekla da bi presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju u glavnom procesu za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja, mogla da bude doneta u drugoj polovini 2012. godine, pošto Šešelj treba uskoro da počne izlaganje svoje odbrane.

Jelačić je takođe navela da će presuda generalu Momčilu Perišiću biti izrečena ove godine, najverovatnije krajem leta, Stojanu Župljaninu iduće godine, a Zdravku Tolimiru krajem iduće godine.

Ponovljeno sudenje Ramušu Haradinaju treba da počne 17. avgusta, navela je Jelačić i podsetila da je sud u više navrata sugerisao da je u tom predmetu bilo zastrašivanja svedoka.

Prema njenim rečima, datum koji se navodi kao moguć za okončanje rada tribunala, u prvostepenim postupcima je 2014. godina, kada se očekuje kraj suđenja Karadžiću.

To, međutim, nije izvesno jer je Ratko Mladić uhapšen nakon što je Tribunal predvideo 2014. godinu kao kraj svog mandata, a Mladić se još nije izjasnio ni o krivici, naglasila je Jelačić.

Ona je ukazala da će sve žalbe koje stignu do 30. juna 2013. razmatrati Tribunal, dok će posle tog datuma za žalbe biti zadužen Rezidualni mehanizam.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da niko više ne može da kaže da Srbije ne sarađuje s tribunalom, kao i da "posle hapšenja Ratka Mladića Hag ne može da nam stoji na putu ka Evropskoj uniji".

On je ukazao da saradnja Kancelarije s tribunalom ne znači samo saradnju s tužilaštvom, već i sa odbranom optuženih i sudom, kao i niz drugih aktivnosti.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ulemek prigovara "Limarovoj" optužnici za torturu i iznudu

Izvor: Blic, 16.Jun.2011

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija podneo je prigovor na optužnicu koju je protiv njega, zbog iznude iskaza tokom istrage za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 2002. godine, podneo Dragan Ilić zvani Limar, izjavila je danas portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić...Ilić je tom sudu...

Nastavak na Blic...

Hadžiću možda sudi tribunal a možda Rezidualni mehanizam

Izvor: TvojPortal.com, 16.Jun.2011

/press/ Ukoliko poslednji haški begunac Goran Hadžić bude uhapšen do 30. juna sledeće godine sudiće mu Haški tribunal, a ako se to ne dogodi proces protiv njega vodiće Rezidualni mehanizam koji će nastaviti da obavlja aktivnosti tribunala, izjavila je danas portparol tog suda Nerma Jelačić. . . "Haški...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.