Euleks da vodi istragu o navodima Martija

Izvor: S media, 03.Mar.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks da vodi istragu o navodima Martija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da Euleks treba da vodi istragu povodom navoda iz izveštaja o trgovini ljudskim organima, ocenivši da bi bilo bolje da se time ne bavi ponovo bivša tužiteljka Tribunala Karla del Ponte.

Ona je kao pozitivnu ocenila informaciju o početku preliminarne istrage koju je Euleks pokrenuo na osnovu izveštaja Dika Martija.

Povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zahteva koji su se mogli čuti od samog Martija, ali i od Hjuman rajts voča, da bi ponovljenu istragu trebalo da vodi potpuno nezavisan autoritet lociran van Kosova, Lunaček za Dojče vele kaže da to u ovom trenutku nije moguće.

„Imamo Euleks na terenu i to je misija koja ima mandat od EU da se bavim sudskim pitanjima. I Medjunarodni sud za ratne zločine u Hagu i Del Ponte su se bavili ovim pitanjem i zaključili da nije bilo dovoljno dokaza za nastavak. Bilo je i drugih nezavisnih institucija koje su se ovim bavile u prošlosti. Ne vidim kako bi to sada moglo da bude implementirano" rekla je Lunaček.

Lunaček: Kosovo ima problema sa rejtingom

Upitana da prokomentariše izjavu Del Ponte, koja kaže da bi bila spremna da vodi istragu u vezi sa trgovinom ljudskim organima na Kosovu, Lunaček kaže:

„Ona je već jednom radila na tom pitanju i sada bi bilo bolje da neko drugi to radi. Ne mislim da bi trebalo obnavljati tu situaciju."

Specijalni izvestilac je ukazala da ni unutar Saveta bezbednosti UN ne postoji saglasnost oko toga da li da se Martijevim navodima pozabavi nezavisni mehanizam.

"Euleks je već tamo, nadam se da će biti saradnje i da će se istraga nastaviti u okviru Euleksa."

Lunaček, medjutim, ističe da na Kosovu postoji problem zbog nepostojanja zakona o zaštiti svedoka.

Očekujući da se odgovarajuća legislativa što pre usvoji, ona poziva zemlje EU, kao i SAD i Kanadu, da pomognu u obezbedjivanju zaštite onima koji žele da svedoče i kojima bi bilo potrebno da zbog toga promene identitet i napuste Kosovo.

Pred početak dugo najavljivanog dijaloga Beograda i Prištine, Lunaček je izrazila nadu da će obe strane na delu potvrditi izrečenu volju da reše pitanja koja će omogućiti lakši život za gradjane.

„Nadam se da će za početak krenuti da jednostavno sede zajedno i razgovaraju i tako definišu konkretne stvari koje žele da rešavaju. Postoji mnogo tehničkih stvari koje imaju uticaj kako na živote ljudi u Srbiji, tako i na Kosovu – trgovina, dokumenti, vladavina prava, nestale osobe. Sve su to stvari kojima se može baviti bez uplitanja pitanja statusa", rekla je Lunaček.

Ona je istakla da je sa strane EU jasno da neće biti razgovora niti o statusu niti o granicama.

Lunaček smatra da je „važno i moguće“ da se kroz dijalog Kosovu omogući učešće u medjunarodnim institucijama i regionalnoj saradnji. Sa druge strane, ako Srbija želi progres na putu ka EU, moraće u dijalogu da bude konstruktivna, zaključuje Ulrike Lunaček.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lunaček: Euleks da vodi istragu o navodima Dika Martija

Izvor: Blic, 03.Mar.2011

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da Euleks treba da vodi istragu povodom navoda iz izveštaja o trgovini ljudskim organima, ocenivši da bi bilo bolje da se time ne bavi ponovo bivša tužiteljka Tribunala Karla del Ponte...Ona je kao pozitivnu ocenila informaciju...

Nastavak na Blic...

Karla del Ponte želi da vodi istragu o trgovini organima na Kosovu

Izvor: Cafe.ba, 03.Mar.2011

Bivša glavna haška tužiteljka Karla Del Ponte, izjavila je da želi istraživati trgovinu organima na Kosovu.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.