Poslanici, Dodik i potpredsednici položili zakletvu

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici, Dodik i potpredsednici položili zakletvu

Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsednik i potpredsednici RS - Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković - položili su večeras zakletvu na sednici entitetskog parlamenta i time zvanično preuzeli mandate za naredni četvorogodišnji period.

Dodik je, u prvom obraćanju posle polaganja zakletve, rekao da biti predsednik RS nije privilegija, već obaveza da se služi svom narodu. On je naglasio da će u ovom mandatu raditi sa još većom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovornošću i sa velikim zadovoljstvom jer mu je narod ponovo dao poverenje.

"S mukom očuvana autonomija RS se ne može prokockati. Boriću se za RS do kraja svoga života. RS je naše životno opredeljenje i zato očekujem od svih vas da budete garancije njene održivosti, bez obzira na verske i nacionalne identitete", rekao je Dodik.

Istakao je i da RS ne može da prihvati unitarizaciju BiH i da će i dalje da se zalaže za svako slovo Dejtona, a da je drugi cilj RS Evropska unija. Dodik je kazao da su odnosi RS sa Srbijom na zavidnom nivou, kao i sa Rusijom i SAD.

Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje poslanika u vezi sa brojem članova Komisije za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verifikovala poslaničke mandate, što je bio uslov da mogu da polože svečanu zakletvu.

U nastavku sednice trebalo bi da se raspravlja o izboru predsednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je poznato ime samo kandidata Demokratskog narodnog saveza Nedeljka Čubrilovića za novog predsednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija "Domovina" za potpredsednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (Stranka demokratske akcije).

Oba politička bloka - oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao i oko Saveza za promene - očekuju da će imati skupštinsku većinu. Parlament RS broji 83 poslanička mesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.