Mleko za bebe prave u staroj kuhinji

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleko za bebe prave u staroj kuhinji

Nikola Bokun, koji je rođen pre dvadesetak dana, u Institut za majku i dete primljen je zbog alergije na kravlje mleko. Spasonosnu formulu napravili su mu upravo stručnjaci iz mlečne kuhinje te bolnice.

- Nije svejedno kada kod deteta primetite krvavu stolicu. Cela situacija je bila gora, jer se Nikola tek rodio tako da u prvom momentu nisam ni znala šta se događa. Međutim, nakon svakog hranjenja situacija je bila sve gora, u stolici je imao sve više sveže krvi i sluzi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Prvo dete nije imalo te probleme - priča Nikolina mama Jelena.

U Institut za majku i dete Nikola je odmah primljen na odeljenje neonatologije. Urađene su mu sve moguće analize i ustanovljeno je da ima alergijsku reakciju na kravlje mleko.

Akcija „Blic fondacije“ i Ivana Ivanovića

Nakon uspešno završene akcije obnove dečjeg odeljenja Očne klinike, „Blic fondacija“ i Ivan Ivanović započeli su projekat obnove mlečne kuhinje u Institutu za majku i dete kako bi mali pacijenti imali dobro pripremljene i zdrave obroke.

Po tom saznanju, mlečna kuhinja u Institutu dobila je zadatak da za malog Nikolu napravi specijalno adaptiranu formulu u kojoj nema proteina kravljeg mleka.

- Kako je prvi put popio to novo mleko, situacija je već bila bolja. Sada se već sve regulisalo i srećni odlazimo kući. Iz mlečne kuhinje dobili smo savete i preporuke koju hranu ubuduće da mu dajemo - priča zadovoljno Jelena dok hrani Nikolu.

Mlečna kuhinja u Institutu za majku i dete nije obična. Jedina je takve vrste u Srbiji. Zato je i veoma bitno da ona bude potpuno sterilna. Ali je u uslovima u kojima rade medicinske sestre to teško izvesti.

U kuhinji je sve zrelo za renoviranje. Drveni kuhinjski elementi su dotrajali, tehnika je stara, a oprema više ne zadovoljava standarde.

U takvim uslovima 10 žena priprema 900 obroka dnevno. Kuhinju dva puta dnevno sterilišu. Za njih je ovih 40 kvadrata ponos i dika jer do sada nisu imale problem sa hranom.

Ipak, stalno su pod pritiskom da hrana ostane sterilna. Male i oštećene ivice elemenata mesta su gde mogu da se zadrže bakterije. Ali, od silnog ribanja sve se razglavilo do te mere da više ne smeju ni da ih pomeraju. Ono što se odvali, same lepe, a znaju da je to potencijalna opasnost. Zato su „Blic fondacija“ i Ivan Ivanović pokrenuli akciju za obnovu te kuhinje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.