Svjedok suočen s politikom progona u Ključu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedok suočen s politikom progona u Ključu

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nikole Vračara, pripadnika rezervne policije u Ključu, jednoj od općina gdje je prema optužnici – progon nesrpskog stanovništva 1992.godine - dosegnuo razmjere genocida.

Vračar je kao svjedok obrane izjavio – kako je do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << napada na hrvatska i bošnjačka sela u općini došlo kako bi se pronašli počinitelji zasjeda na srpske policajce i vojnike. U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo je osporavalo svjedokov iskaz – tvrdeći da je do napada došlo samo kako bi se prognalo nesrpsko stanovništvo.

Tužiteljica Caroline Edgerton je suočila svjedoka Vračara s masovnim ubojstvima mještana Biljana i Velagića, što se prema optužbi dogodilo prilikom izvršavanja odluke vlasti tzv.Autonomne regije Krajina (ARK) – o iseljavanju građana nesrpske nacionalnosti iz općina Bihać, Bosanski Petrovac, Srpska Krupa, Sanski Most, Prijedor, Bosanski Novi i Ključ.

„Gospodina Vračar, u svakoj od ovih općina koje sam navela, uključujući i Ključ, srpske vlasti su donjele odluku – da neSrbi trebaju otići. I to se dogodilo. I ta odluka je bila dio politike, zar to nije točno?“, ispitivala je tužiteljica pokazujući odluku ARK-a.

„To je van svakih normalnih ljudskih razmišljanja, takva odluka. Niti je itko smio donesti takvu odluku, a imaju i druge odluke – da se narod ne progoni.“, poricao je svjedok odbijajući se suočiti s pokazanim dokazom.

Svjedok je prebacivao odgovornost za masovna ubojstva mještana na paravojne formacije, no u kraćem natezanju sa sucima ipak je istaknuo – da ne zna jesu li u tomu sudjelovale vojska i policija bosanskih Srba.

I svjedokov liječnik završio u logoru

Vračar je inače početkom sukoba kao policajac lakše ranjen u zasjedi, a liječnik koji mu je pomogao na licu mjesta bio je Emir Kapetanović, koji je prema dokazima tužiteljstva kasnije uhićen od svjedokovih kolega i zatočen samo zbog svoje nacionalnosti.

„I Emir Kapetanović je musliman?“, upitala je Edgerton.

„Nije ništa sporno.“, odvratio je svjedok obrane.

„A njega je policija uhitila i kasnije odvela na Manjaču. To znate?“, nastavila je tužiteljica i dobila potvrdan odgovor.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Vračara

Kao zadnji ovotjedni svjedok obrane s iskazom je počeo Ostoja Barašanin, oficir Prvog krajiškog korpusa VRS-a zadužen za informiranje i kontakte s medijima u vrijeme rata. On će iskaz dovršiti idući tjedan, kada će se i nastaviti suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.