Visoka koncentracija sumpor-dioksida poslednjih dana

Izvor: Bor030.net, 02.Sep.2014, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka koncentracija sumpor-dioksida poslednjih dana

Ovog vikenda u određenim delovima Bora zabeležene su povišene koncentracije sumpor-dioksida, zbog čega su se mnogi građani žalili na otežano disanje i mučninu.

Ilustracija / Foto: Svi koji vole Bor

Naselje Staro selište, Bolničko naselje i centar grada ovog vikenda obuhvaćeni su ogromnom količinom sumpor-dioksida  (SO2), tolikom da su ti delovi grada u prepodnevnim i popodnevnim satima izgledali kao pod maglom.

Tačne vrednosti prekoračenja granice >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << izduvnih gasova iz borske topionice teško je izmeriti s obzirom na to da jedan deo mernih stanica nije u ispravnom stanju.

Procedura reagovanja u slučaju visoke zagađenosti sumpor-dioskidom svodi se  na regulisanje proizvodnje, pa se tako u topionici RTB-a Bor obara rad konvertora kako bi se redukovali gasovi, a funkcionišu reaktor i fabrika za sumpornu kiselinu.

Međutim, zagađenost od petka se ne smanjuje. Visoka količina sumpor-dioksida u vazduhu je konstantna, te se tako i danas (02.09.) u navedenim delovima Bora oseća oštrina ovog gasa u vazduhu.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.