Izvor: Bor030.net, 03.Maj.2017, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan slobode medija

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Kako bi upozorili javnost na nikad teži položaj novinara u Srbiji, Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)  i granski sindikat medija “Nezavisnost” pozvali su novinare i medijske radnike da 3.maja od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, i na taj način se pridružili međunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

“Novinarstvo se danas suočava >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, nesigurnošću rada, ugrožavanjem bezbednosti, nedostatakom profesionalne obuke, rodnom neravnopravnošću, kršenjem autorskih prava i mnogo čime još što nije za pohvalu, naprotiv”, navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara i sindikata “Nezavisnost”.

UNS u svom Proglasu zahteva od vlade da pokrene izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima, po kojem će svi nivoi vlasti biti u obavezi da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i da za te namene izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta.

 “Izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu. Posledica je siromašenje medija, njihova zavisnost od centara moći, tabloidizacija, pad etičkih standarda, autocenzura i visok nivo klijentelizma. Sada čak i Ministarstvo kulture i informisanja priznaje da treba utrostručiti izdvajanja iz budžeta opština i gradova za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja”, navodi se u Proglasu UNS-a .

Članovima novinarskih udruženja UNS, NUNS i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) Svetski dan slobode medija, 3.maj čestitao je i poverenik za informacije Rodoljub Šabić, koji je u pismu upućenom novinarskim udruženjima istakao da je neophodno da se radi na “suzbijanju mehanizama koji dovode do autocenzure, ali i na zaustavljanju sve šire tabloidizacije medija i javne sfere u celosti”, kao i “curenja” iz javnih institucija raznih “poverljivih” informacija, na diskriminatornoj osnovi.

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

Proglas povodom Svetskog dana slobode medija

Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2017

Sloboda medija u zemlji ugrožena, jer novinari nisu nikada bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima, stoji u Proglasu UNS-a...Proglasu je navedeno da su izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.