Kristofer Hempton zatvorio palićki festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2017, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristofer Hempton zatvorio palićki festival

Dodelom nagrada i projekcijom filma "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, večeras je na Letnjoj pozornici završen 24. Festival evropskog filma Palić.

Tom prilikom je direktor festivala Radoslav Zelenović uručio britanskom scenaristi, dramskom piscu i reditelju Kristoferu Hemptonu nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Hempton je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je to divan način da provede prvo veče u novoj zemlji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Život scenariste nije uvek posut ružama. Često se čini kao da ste u podrumu zatvora okruženi sadističkim čuvarima, ali u tada kroz rešetke se provuče zrak svetlosti. Ovaj trenutak i ova nagrada su takav zrak“, rekao je Hempton koji je zvanicno i zatvorio festival.

"Zlatni toranj" za najbolji film 24. Festivala evropskog filma Palić dodeljen je filmu "Park" Sofije Egzarhu (Grčka/Poljska), saopštio je danas žiri.

Žiri je nagradio film Sofije Egzarhu za "realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada, za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu", i pritom naglasio da je to rad rediteljke-debitantkinje.

"Palićki toranj" za najbolju režiju pripao je Heleni Hegeman iz Nemačke za "Preterani aksolotl", za "intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu".

"Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava i jednu iskrenu rediteljku", ocenio je žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), srpski glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Specijalno priznanje dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za "Kratki izlet", za "pažjivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film".

Nagradu žirija kritike za najbolji film u programu "Paralele i sudari" na 24. Festivalu evropskog filma Palić dobio je film "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić, "za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju".

"Film Hane Jušić efikasno kombinuje visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku muziku koja stvara neprirodan osećaj klaustrofobije", navodi se u obrazloženju žirija u kome su bili Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu "Poslednja porodica", za prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Žđislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice.

"Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste", rekao je žiri.

Svi laureati su video porukama zahvalili na nagradama i prilici da prikažu svoje filmove na Paliću, dok je "Zlatni toranj" iz ruku programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića primila producentkinja Amanda Livano.

Livano je zahvalila organizatorima festivala i žiriju posebno Pujuu čiji su filmovi bili njihova inspiracija.

Na kraju festivala prikazan je film "Rekvijem za gospođu J", a publici su se poklonile glumice Mira Banjac, Jelena Gavrilović i Danica Nedeljković.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić od 15. jula prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija.

Projekcije na Letnjoj pozornici, koja prima 1.200 posetilaca, svake večeri su bile izuzetno posećene.

Poslednjeg dana stigla je i vest da se Festival evropskog filma Palić našao među 26 najboljih festivala u Evropi koji imaju etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe), koju dodeljuje Asocijacija evropskih festivala i to kao jedini iz regiona.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija.

Glavni takmičarski program predstavio je 12 ostvarenja, a program "Paralele i sudari" 10 filmova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.