Zdravstveno osiguranje za bezbrižno letovanje

Izvor: RTS, 02.Jul.2015, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstveno osiguranje za bezbrižno letovanje

Na godišnji odmor retko ko krene bez zdravstvenog osiguranja. Turisti polisu uglavnom kupuju u nekoj od osiguravajućih kompanija ili turističkih agencija, ne računajući na to da potvrdu o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti u inostranstvu mogu dobiti u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Ali to i ne čudi, jer zbog komplikovane i duge procedure građani od nje odustaju i rađe biraju da plate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Za deset dana odmora u Grčkoj četvoročlana porodica treba da izdvoji najmanje 2.600 dinara za paket putničkog zdravstvenog osiguranja, dok pojedinačna premija košta upola manje. Za neku vrstu polise se, prema podacima Jute, odlučuje čak 80 odsto srpskih turista.

Građani kažu da kada se jednom dogodi neprijatnost na letovanju, posle toga na put ne kreću bez osiguranja.
Putnici se mogu osigurati i besplatno preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali izdavanje potvrde traje i nekoliko dana.
Potvrdu ne mogu dobiti hronični bolesnici, a ona važi u svega 20 zemalja i to samo za hitna zdravstvena stanja. Zbog toga većina turista bira da polisu plati. Ako taj korak preskoče u pripremi za odmor, mogu nastati problemi.
"Prošle godine u Tunisu kada se desila saobraćajna nesreća, gde su dvoje naših građana ozbiljno povređeni, jedna od njih je i dan danas ovde na bolničkom lečenju u Srbiji, dakle bez polise putničkog zdravstvenog osiguranja. Taj problem se posle hiljadu peripetija uspešno rešio, uslovno rečeno, s obzirom na to da su troškovi pokriveni od strane osiguravajuće kompanije koja je osiguravala putnike u vozilu", navodi primer direktor "Jute" Aleksandar Seničić.
Kako se ne bi uzdali u dobru volju agencija u slučaju nezgode, dobro je da turisti misle unapred. Povrede i bolesti na putu nisu retkost. "Dunav osiguranje" je samo u prvom kvartalu ove godine imao 2.000 prijavljenih slučajeva.
"Polise pokrivaju mnoge iznenadne situacije kojih nismo svesni kada se pripremamo za putovanje, bilo da je to godišnji odmor ili neko poslovno putovanje van zemlje. Bilo da govorimo o zdravstvenim rizicima, o rizicima otkaza putovanja, gubitka prtljaga ili nekom nepredviđenom događaju", napominje Jugoslava Smiljković iz "Dunav osiguranja".
Novac koji se izdvoji za osiguranje ponekad se tretira kao suvišan trošak. Ali ne bi se smelo zaboraviti da letovanje bez njega može koštati mnogo više. Zato je preporuka da se u kofer obavezno spakuje i polisa osiguranja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.