PROTESTOVALO VIŠE OD 500 LJUDI: Grčki parlament usvojio nove mere štednje, na prodaju elektrodistribucija i vodovod!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTOVALO VIŠE OD 500 LJUDI: Grčki parlament usvojio nove mere štednje, na prodaju elektrodistribucija i vodovod!

Grčki parlament usvojio je sinoć nove mere štednje koje su tražili međunarodni kreditori, uključujući i ubrzavanje privatizacije malih komunalnih preduzeća.

Među javnim preduzećima koja su na prodaju je kompanija za električnu energiju DEI kao i grčki vodovod.

Za nove reforme je glasalo 152 od ukupno 293 prisutna poslanika, izjavio je zamenik predsednika Jorgos Varemenos nakon parlamentarne rasprave.

Glasanje je omogućilo zajam u iznosu od 2,8 >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << milijardi evra kredita, koji je blokiran od juna kada je Grčka počela pregovore sa svojim kreditorima.

Ispred zgrade parlamenta se tokom zasedanja okupilo više od 500 ljudi koji su protestovali protiv prodaje javnih preduzeća.

Novi zakon predviđa reorganizaciju tržišta električne energije, ubrzanje programa privatizacije i upravljanje nenaplativim kreditima.

Reforme su usvojene po hitnom postupku i imaju podršku u zakonima koji su doneti poslednjih godina.

Ranije ovog meseca, grčki poverioci su nastavili reviziju državnih finansija nakon što je premijer Aleksis Cipras izjavio da je "raskol između EU i MMF-a odlagao napredak u pokušajima da se "otključa" 2,8 milijardi evra paketa pomoći kredita", navodi AFP.

Prošle nedelje Međunarodni monetarni fond pozvao je Evropsku uniju da odobri Grčkoj dodatne olakšice u vraćanju dugova.

Čak i ako Atina u potpunosti poštuje propisani program štednje i reformi, MMF u svom godišnjem izveštaju o grčkoj ekonomiji, navodi da će vlada morati dodatno da štedi kako bi smanjila dugove.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.