NEREDI U GRČKOJ: Huligani palili Atinu i vikali „Cipras izdajnik

Izvor: Kurir, 28.Feb.2015, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEREDI U GRČKOJ: Huligani palili Atinu i vikali „Cipras izdajnik"

Grčki premijer se suočio s unutardržavnim problemom kada su izgrednici ustali protiv njegove politike, rušeći glavni grad i zasipajući kamenicama policiju

ATINA - Protest protiv nove grčke vlade, koju je formirao lider levičarske Sirize Aleksis Cipras, pretvorio se u pravi pakao.

Naime, oko 300 huligana, nazvanih anarhisti, palili su izloge i automobile po ulicama Atine, a zatim policiju zasipali kamenicama i Molotovljevim koktelima, vičući „Cipras >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je izdajnik“.

U obračunima, u kojima pripadnici organa bezbednosti najpre nisu koristili silu već samo stajali kako bi sprečili razularenu grupu da uništava veće delove grada, povređeno je desetine ljudi, uglavnom članova specijalnih jedinica.

Inače, u proglasu pred demonstracije Antarzija je osudila prošlonedeljni sporazum vlade i evrogrupe o produžetku programa kreditne pomoći Grčkoj kao neprihvatljivo potčinjavanje zahtevima kreditora. Čelnici radikalnih levičara istakli su da je time premijer Cipras izneverio obećanja data narodu pred izbore, čime se on samo malo više od mesec dana od pobede suočio sa prvim unutardržavnim problemima.

Varufakis objasnio

PRUŽANJE POMOĆI JE SMOKVIN LIST

Grčki ministar finansija Janis Varufakis nazvao je izvojevani sporazum o produžetku finansijske pomoći Grčkoj „smokvinim listom“, kojim treba da se stavi tačka na prethodno utvrđeni dogovor. On je istakao da je državna kasa trenutno prazna i da je sporazum sa EU bio jedina alternativa.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.