Italija i Francuska zainteresovane za Južnoevropski gasovod

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija i Francuska zainteresovane za Južnoevropski gasovod

24.11.2015. -

Francuska i Italija zajedno sa Grčkom i nizom drugih zemalja zainteresovane su za izgradnju Južnoevropskog gasovoda i za isporuku gasa sa teritorije Grčke u zemlje Centralne Evrope, rekao je novinarima izvor u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine Grčke.

„I druge zemlje su zainteresovane za ruski projekat, na primer, Italija i Francuska“, rekao je izvor.

Na pitanje kako na ovaj projekat utiče američki faktor, predstavnik Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << energetike Grčke je odgovorio da su SAD zainteresovane za Transjadranski gasovod (TAP) i interkonektor Grčka–Bugarska.

„SAD su zadovoljne što postoje ova dva projekta“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, na pregovorima u Atini u oktobru, u kojima je učestvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta SAD za međunarodna energetska pitanja Amos Hokstejn, nije bilo detaljnog razmatranja ruskog gasovoda“.

„Ne bi bilo baš u redu da američka strana pokreće to pitanje“, rekao je tada Hokstejn.

Bivši ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis, koji je smenjen u julu ove godine, izjavio je ranije da je Hokstejn na pregovorima u Atini otvoreno govorio da se SAD protive izgradnji novog gasovoda umesto Južnog toka za isporučivanje ruskog gasa u Evropu. SAD ne žele taj gasovod, što je direktno objasnio Hokstejn, rekao je bivši grčki ministar. On je dodao da Grčka vodi pregovore o promeni uslova sporazuma za Transjadranski gasovod. 
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.