Evrogrupa: Novi pregovori posle referenduma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrogrupa: Novi pregovori posle referenduma

Ministri finansija evrozone dogovorili su se večeras da sačekaju rezultate grčkog referenduma pre nastavka pregovora o grčkom zahtevu za dobijanje novog zajma iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma, napisao je  slovački ministar finansija, Peter Kažimir, na svom Tviter nalogu.

"Evrogrupa je jedinstvena u odluci da sačeka ishod grčkog referenduma pre održavanja novih pregovora. Hajde da ne radimo stvari pogrešnim redosledom", rekao je Kažmir, a prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Frans pres.

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum je na svom nalogu na Tviteru napisao samo to da je telefonska konferencija ministara finansija evrozone na temu grčke dužničke krize završena.

Dajselblum je uoči današnjeg nastavka telefonske konferencije, koja je počela juče, izjavio da će ministri finansija evrozone raspravljati o najnovijem predlogu Atine, ali da su male šanse za ostvarivanje napretka u pregovorima posle obraćanja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa naciji.

"Razgovaraćemo o predlozima, ali nakon poslednjeg govora (Ciprasa), smatram da su male šanse za napredak", rekao je Dajselblum novinarima, a prenosi Rojters.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas u televizijskom obraćanju naciji poručio da će referenduma o ponudi kreditora u nedelju, 5. jula, biti, i pozvao građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma.

Takođe je rekao da Evropa mora da prestane da se ponaša na "nedemokratski način", i dodao da je Grčka, kada su u pitanju pregovori sa kreditorima, Grčka bila ucenjena, prenosi AP.

Predsednik grčke vlade dodao da pregovori još traju i da će se, ako sa današnjeg sastanka evrogrupe bude upućena pozitivna poruka, odmah krenuti napred.

Cipras je inistirao na tome da referendum ne predstavlja glasanje o tome da li se ostaje u evrozoni ili ne, preneo je Gardijan.

Inače, Cipras je sinoć uputio pismo Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu u kom ih je obavestio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na veći deo uslova kreditora.

Vlada u Atini je danas, reagujući na neke medijske kvalifikacije da je Grčka prihvatajući uslove kreditora "kapitulirala", saopštila da medijski izveštaji o tome da ta zemlja u potpunosti prihvata uslove kreditora nisu tačni, budući da predlog zvanične Atine sadrži niz amandmana na tekst institucija.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evrogrupa: Novi pregovori posle grčkog referenduma

Izvor: Blic, 01.Jul.2015

Ministri finansija evrozone dogovorili su se večeras da sačekaju rezultate grčkog referenduma pre nastavka pregovora o grčkom zahtevu za dobijanje novog zajma iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma, napisao je slovački ministar finansija Peter Kažimir, na svom Tviter nalogu..."Evrogrupa je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.