Beogradska „Antigona” gostuje na Kipru

Izvor: Politika, 05.Jul.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska „Antigona” gostuje na Kipru

Potpis:

Predstava „Antigona” nastala po Sofoklovoj antičkoj drami u režiji Jagoša Markovića, prema prevodu Miloša Đurića  i u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta iz Beograda, gostovaće 6. i 7. jula na 19. Internacionalnom festivalu antičke grčke drame na Kipru. U ovogodišnjoj selekciji pored beogradske „Antigone” kiparskoj publici predstaviće se do 30. jula, do kada festival i traje, domaća i pozorišta iz Španije i Izraela, a na programu su i drame  >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Medeja”,  „Mir”, „Hipolit” i „Elektra”.

Zbog rada na novoj predstavi, Simovićevoj „Hasanaginici” čija premijera je 15. jula u Centru za kulturu u Tivtu, reditelj Jagoš Marković neće predvoditi na ovo značajno gostovanje svoju glumačku ekipu. Bodriće ih, kaže, sa druge strane mora.

– Raduje me odlazak naše „Antigone” na Kipar na festival sa lepom tradicijom. Za svakog umetnika, posebno glumca, važno je da izađe iz svoje sredine. Mi smo ionako klaustrofobični. Dragoceno je iskustvo igrati u amfiteatru iz vremena kada je pisana ta Sofoklova  tragedija. To je čista metafizika. Očekujem uspeh, verujem tom posvećenom ansamblu – kaže Jagoš Marković.

Naslovnu junakinju, plemenitu Antigonu tumači Vanja Ejdus, a okrutnog vladara Kreonta Aleksandar Srećković.

U glumačkoj ekipi su i Vjera Mujović, Predrag Ejdus, Mihailo Janketić, Bojan Krivokapić, Marko Janjić, Zorana Bećić i Momčilo Otašević.  
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.