GLAVNI ZA BEZBEDNOST BALKANA: FBI otvara regionalni centar u Beogradu!

Izvor: Telegraf.rs, 24.Sep.2014, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLAVNI ZA BEZBEDNOST BALKANA: FBI otvara regionalni centar u Beogradu!

Kako je planirano, kancelarija FBI će biti smeštena pri američkoj ambasadi, a trebalo bi da preraste u regionalni centar koji će motriti na bezbednost celog Balkana

Kancelarija FBI u nekoliko narednih nedelja počeće sa radom pri američkoj ambasadi u Beogradu, a za početak Amerikanci će poslati jednog stručnjaka za visokotehnološki kriminal.

Ova kancelarija, kako je planirano, treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << preraste u regionalni FBI centar koji će motriti na bezbednost celog Balkana. Domaći analitičari uvereni su da se FBI ovde neće baviti samo internet kriminalom, već i lociranjem islamističkih terorista, što bi moglo da stvori bezbednosne probleme Srbiji ako nas radiklani islamisti prepoznaju kao opasnost.

Posle velike kancelarije koju imaju u Budimpešti, mogućnost da FBI vrlo brzo otvori kancelariju u Beogradu najavio je i vicepremijer Ivica Dačić. To se dogodilo posle posete Sjedinjenim Američkim Državama početkom februara, a nakon razgovora sa novim direktorom američkog biroa, Džejmsom Komijem, pišu “Naše novine”.

Foto: Profimedia

- Na sastanku je bilo reči o veoma važnim pitanjima od vitalnog nacionalnog i državnog značaja, a koja se tiču saradnje u oblasti borbe protiv ekstremizma i terorizma, naročito protiv radikalnog islamizma. Razgovarali smo o mogučnosti da FBI svoje kancelarije otvori u Beogradu, imajući u vidu da je usvojen novi budžet američke agencije. FBI će u narednih šest meseci razmotriti taj predlog, a u Beograd će u najmanju ruku stići njohov stručnjak za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajberterorizma – izjavio je tada Dačić.

Ipak, bivši funkcioner Službe državne bezbenosti Božidar Spasić smatra da FBI ne dolazi u Srbiju zbog tehnološkog kriminala, nego će se ovde baviti i drugim operativnim radom. On strahuje da bi u nekom trenutku Srbija mogla da ima problem zbog radikalnih islamista, posebno ukoliko nas budu prepoznali kao zemlju koja im predstavlja opasnost.

- Srbija je tranzitna zemlja i do sada je pet do šest ozbiljnih terorista u Srbiji locirano ili uhapšeno, pa su bili isporučeni Americi. Ali oni sada očekuju da će se eskalacijom sukoba u Siriji i Iraku taj broj povećati, a moguća je pojava novih mudžahedina na našim prostorima zbog Kosova i BiH. Lociranjem kancelarije FBI na teritoriji Srbije, verovatno ćemo ući u narandžastu zonu bezbednosne opasnost – objsnio je Spasić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.