Za prekograničnu saradnju 254 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prekograničnu saradnju 254 miliona evra

Na petoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji, dodeljena su priznanja za najbolje projekte u prethodnoj godini. Za period od 2014. – 2020. godine Srbiji je odobreno vise od 254 miliona evra EU sredstava za sprovođenje šest programa prekogranične i dva programa transnacionalne saradnje.

Jednu od nagrada osvojio je projekat prekogranične saradnje Srbija-Mađarska "Podrška okruženju bez alergena". Pomoćnik gradonačelnika Sombora, Atila Pribila, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je primio nagradu kaže da bi se dobio IPA projekat najvažnija je ideja i saradnja zainteresovanih strana, što su u njihovom slučaju imali.

"Zato smo I napravili jednu mikroregiju dunavsko panonsku gde su uključeni u Mađarskoj Baja i Mohač u Hrvatskoj Beli Manastir i Osijek a sa naše strane Apatin i Sombor i mi smo tu unapred definisali naše projekte koji su fazi izrade", rekao je Atila Pribila, Pomoćnik gradonačelnika Sombora.

Blizu 500 srpskih organizacija je dobilo grantove od EU u vrednosti od preko 90 miliona evra, kako bi učestvovali u preko 800 projekata, naglasio je Majkl Davenport šef delegacije EU u Srbiji i dodao da su otvoreni I novi programi između Srbije i Hrvatske i Srbije i BiH.

"Ovo je vrlo bitno jer pregogranična saradnja ima za cilj saradnju na lokalu u tim pograničnim regionima bilo da je u pitanju obnova škola, drugih javnih ustanova , a sada pre svega u oblasti poplava I drugih katastrofa", rekao je Davenport.

"Verujem da ćemo uspeti svi zajedno da radimo na pravom razvoju Srbije, na lokalnom razvoju jer mislim da lokalni razvoj nešto što smo dugo vremena zanemarivali", rekla je Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za EU integracije.

Dodala je i da nije dovoljno da samo Vlada napravi strategiju lokalnog razvoja, već je i na lokalnim samoupravama da prepoznaju svoj interes, i da tek ako se bude zajednički radilo EU integracije mogu doneti I političku I ekonomsku stabilnost, a projekti prekogranične saradnje su korak ka ostvarenju tog cilja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.