Visković: Izlazak Britanije iz EU nije tragedija

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2016, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visković: Izlazak Britanije iz EU nije tragedija

Izlazak Velike Britanije iz EU neće biti tragedija iako će sigurno biti značajna novost, odnosno velika promena u dosadašnjoj strukturi i same EU, i u okviru onoga što se naziva evropska arhitektura, kako politička tako i bezbednosna, ocenio je bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

"To nije jednostavna situacija i biće verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mnogo komplikacija koje u ovom trenutku ne možemo ni predvideti, ali, ipak, mislim da situacija neće biti tragična, jer je EU pokazala sposobnost, koju ima retko koja organizacija, a koja je bitna ne samo za svako živo biće, nego i za institucije, a to je sposobnost adaptacije, prilagođavanja na nove okolnosti, koja je izuzetno značajna u savremenom svetu", rekao je Visković, koji je i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On smatra da odluka o izlasku iz EU neće imati direktne posledice po region. "Velika Britanija ima svoju politiku prema regionu, ona poslednjih godina nije mnogo intenzivno učestvovala u evropskim inicijativama prema našem regionu", kaže on.

Govoreći o poziciji Nemačke, Visković ocenjuje da britanska odluka neće značajnije uticati na unutrašnju situaciju u toj zemlji jer Nemci imaju suzdržan stav prema Velikoj Britaniji, s obzirom na to da je ona bila protiv ujedinjenja Nemačke.

"Tako da mislim da neće ni likovati, a neće sigurno ni očajavati. Oni sada traže novu formulu, a to je verovatno formula Berlin - Pariz, odnosno `osovinu`, objektivno, dve prestonice, odnosno evropske zemlje, koje u ovom trenutku mogu povesti EU napred i mislim da će se Nemci tome okrenuti", smatra Visković.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.