Ulaskom u EU poljoprivreda će profitirati

Izvor: RTS, 05.Mar.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaskom u EU poljoprivreda će profitirati

Saša Vitošević iz Udruženja mlekara Srbije kaže da je sugestija mlekara Ministarstvu poljoprivrede da počne da primenjuje Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, a za to je potrebno da se usvoje sektorske politike. Sredstva iz IPA fondova ne mogu da se koristi, jer administracija nije odradila svoj deo posla, tvrdi Vitošević.
Saša Vitošević iz Udruženja mlekara Srbije rekao je u Dnevniku RTS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja koja je doneta prošle godine ne primenjuje.

"Strategija ne može da se primenjuje dok se ne usvoje sektorske politike. Međutim, dobra vest je što je Srbija započela pregovore sa EU, a ulaskom u Uniju, poljoprivreda će profitirati", ističe Vitošević.
Objašnjava da ima puno malih i srednjih gazdinstava i da su imaju veliki problem zbog konkurencije.
"Najznačajnija stvar je konkurentnost, a poljoprivreda ima potencijala, posebno u prehrambenoj industriji", kaže Saša Vitošević.
Objašnjava da će proizvođači imati puno problema sa dostizanjem standarda kvaliteta, ali da poljoprivrednici ne mogu da utiču na nivo subvencija koje su manje za Srbiju nego za ostale zemlje.
"Naša sugestija je da počne da se primenjuje Strategija. Imamo poroblem sa cenom kapitala, sa visokim kamatama, na koje naša ministarka ne može da utiče, a nemamo ni pristup fondovima EU zbog administracije ne koja nije obavila svoj deo posla", ističe Vitošević.
Vitošević se nada da će se u delu Strategije koja se odnosi ruralnog razvoja naći rešenja za mala gazdinstva, kako bi i ona pronašla mesto u svom sektoru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.