Šansa za izvoz u Rusiju

Izvor: Beta, 30.Jul.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa za izvoz u Rusiju

NOVI SAD, 30. jula 2014. (Beta) - Predsednik udruženja poljoprivrednika "Paor" iz Crepaje Miroslav Grubanov podsetio je u sredu da će Rusija od 1. avgusta zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske, i dodao da Srbija treba da iskoristi tu situaciju.

"Poljska je veliki izvoznik tih proizvoda na rusko tržište, pa se postavlja pitanje da li će Srbija umeti da iskoristi tu šansu ili će biti kao sa izvozom svinjetine", kazao je Grubanov za agenciju Beta.

Grubanov je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Srbija treba što više da podstiče mala poljoprivredna gazdinstva, jer je to i predlog Evropske komisije članicama Evropske unije (EU), zbog toga što čak 12 miliona proizvodjača u EU poseduje manje od pet hektara zemlje.

Kako je objasnio, Evropski odbor za poljoprivredu traži da se uspostavi ravnoteža izmedju prodajnih cena poljoprivrednih proizvoda i troškova proizvodnje, jer nestanak malih poljoprivrednih gazdinstava neće povećati konkurentnost velikih proizvodnih sistema.

On je podsetio da su Ujedinjene nacije proglasile 2014. godinu za godinom malih porodičnih gazdinstava.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Sankcije Rusiji šansa za srpske voćare

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2014

Rusija od 1. avgusta uvodi zabranu uvoza nekih vrsta voća iz povrća iz Poljske, a priprema i ukidanje bescarinske trgovne sa Ukrajinom što, prema ocenama eksperata, predstavlja šansu da se poveća izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Sa tim se slaže i predsednik udruženja poljoprivrednika...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.