SAD i EU u zajedničkom saopštenju brane Transatlantski trgovinski sporazum

Izvor: Blic, 18.Jan.2017, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU u zajedničkom saopštenju brane Transatlantski trgovinski sporazum

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) izdale su tri dana pre inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, poslednje zajedničko saopštenje u kojem brane Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini (TTIP), čije je zaključivanje i dalje neizvesno.

- SAD i EU imaju snažnu političku volju da zaključenjem sporazuma na dugi rok podignu odnose na viši nivo, doprinesu unapređenju svojih ekonomija i učvrste transatlantsko partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i kancelarije za spoljnu trgovinu SAD.

U saopštenju se takođe izražava nada da će buduća američka administracija nastaviti pregovore o zaključenju TTIP, za koje, kako je navedeno, postoje ekonomski i strateški razlozi, jer će se time eliminisati 97 odsto carina bez slabljenja zaštite životne sredine i prava radnika.

Pregovori o TTIP započeti su 2013. godine na inicijativu američkog predsednika Baraka Obame u cilju uklanjanja carina između SAD i EU i povećanja trgovinske razmene, ali su prekinuti zbog protivljenja nekoliko evropskih zemalja, među kojima su i Francuska i Nemačka.

Nastavak pregovora postao je još neizvesniji posle izborne pobede Trampa, koji je više puta kritikovao TTIP, tvrdeći tokom kampanje da je on velika opasnost za opstanak više miliona radnih mesta u SAD.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.