Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Sep.2014, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija kritikuje stav Rumunije prema Moldaviji

Rusija je izrazila "zabrinutost" zbog izjave premijera Rumunije Viktora Ponte o tome da će 2018. godine njegova zemlja i Moldavija biti ujedinjene, ocenivši

taj stav kao "neodgovoran i neprihvatljiv".

Ponta je danas odgovorio Rusiji da je "ujedinjenje Rumunije i Moldavije u okviru Evropske unije do 2018-2019. godine strateški prioritet proevropskih vlada Bukurešta i Kišinjeva".

Premijer je naveo da se "raduje što ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Moskva kritikuje zbog toga što zajedno s moldavskim premijerom Jurijem Leankom želi da Moldavija do 2018-2019. bude članica EU".

Rumunski premijer je pre nekolko dana na kongresu svoje Socijaldemokratske partije obećao da će, ako novembra pobedi na predsedničkim izborima, njegov glavni projekat biti da ujedini Rumune koji su podeljeni i okrenuti jedni protiv drugih poslednjih deset godina.

On je u tom kontekstu rekao da je jednistvo najznačajnije što treba ostvariti, a želi da se Rumuni ujedine do stogodišnjice ujedinjenja - posle Prvog svetskog rata 1918. godine, a da Moldavija tada bude u okviru Evropske unije.

U saopštenju ruske diplomatije na to je rečeno da "neki politički krugovi iz Bukurešta nastavljaju da stvaraju planove za anektiranje jedne susedne suverene države".

Moskva očekuje i stav Brisela i zemalja EU, precizira se u saopštenju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija najavljuje ujedinjenje sa Moldavijom

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2014

Rusija je izrazila "zabrinutost" zbog izjave premijera Rumunije Viktora Ponte o tome da će 2018. godine njegova zemlja i Moldavija biti ujedinjene, ocenivši taj stav kao "neodgovoran i neprihvatljiv". ..Viktor Ponta želi da vidi Rumune uedinjene do 2018. godine.. ..Ponta je danas odgovorio Rusiji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.