Renco Davidi: Ima nade za most kod Gradiške

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renco Davidi: Ima nade za most kod Gradiške

Da BiH nije zaostajala za svojim susjedima pitanje izgradnje mosta kod Gradiške moglo je biti riješeno drugačije, rekao je Renco Davidi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.

"Mi smo prioritete evropskih cestovnih koridora definisali još prije 20 godina. Sadašnji prioriteti EU, pa time i Evropske komisije, a samim tim i fondova koji stoje na raspolaganju nisu ceste", rekao je Davidi.

NN:  Kako ocjenjujete zaključke Savjeta EU čime je njemačko-britanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << inicijativa i zvanično postala evropska? Šta će se promijeniti?

DAVIDI: Ona bi mogla mnogo toga da promijeni. Opšta je ocjena da je zemlja "zaglavljena" već duže vremena, a dio problema je što političari u ovoj zemlji nisu bili u stanju da riješe problem implementacije odluke "Sejdić i Finci". Tako smo sada pokušali promijeniti redoslijed koraka uslova za otvaranje evropskog puta zemlje. Uslovi ostaju i ne spuštamo kriterijume, nego pokušavamo olakšati BiH da ispuni te uslove i kriterijume.

NN:  Rekli ste "inicijativa bi mogla". Koristite kondicional umjesto futura. Znači li to da ni Vi niste baš sigurni da ćemo uspjeti?

DAVIDI: Rekao sam to tako jer govorim u ime strane koja samo djelimično može uticati! Mi smo iznijeli ponudu koja dolazi od najviše instance EU, kojoj je, naravno, osnova inicijativa dvije veoma važne evropske zemlje.

NN:  Jako dobro poznajete naše političare. Vidite li Vi tu iskrenu želju da se primijeni ta pisana obaveza koja se sprema?

DAVIDI:  Imali smo sastanke s njima kad su bili visoka predstavnica Mogerini i komesar Han i svi lideri partija predstavljeni u bh. parlamentu prihvatili su koncept i korake koje iz njega proizlaze. Zaključci EU predviđaju jasan redoslijed koraka. Predviđaju neopozive obaveze da se implementiraju reforme koje predstavljaju pravnu stečevinu EU. To je, dakle, jasno i želimo da ta politička obaveza preraste u institucionalnu i zato je Mogerinijeva podržala najavu Predsjedništva da će biti inicijator toga. A onda će doći trenutak kad ćemo zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama morati definisati šta tačno program reformi sadrži. Jer ako govorimo o tako složenim socijalno-ekonomskim reformama, trebaće nam mnogo podrške eksperata i slično. Želimo i tijesnu saradnju sa civilnim društvom u BiH.

NN:  Možete li ocijeniti kada bismo mogli podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU? Da li tokom naredne godine?

DAVIDI: Prvo važno međuvrijeme bi bio početak primjene obaveza kroz parlamentarnu proceduru i slično. Tada Savjet EU može razmotriti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Onda ako politički napori ostanu jaki i političari vrate dio kredibiliteta koji, kao što znate, i nije visok u očima EU, mislim da je dobra šansa da SSP vrlo brzo stupi na snagu.

NN:  Meni se nekako čini da ljudi u našoj zemlji imaju prevelika očekivanja od EU, ali premala očekivanja od naših političara. I kad god se pojavi problem, kao ovaj s poljoprivrednim proizvođačima, krivi se EU, a ne domaće institucije. Vidite li Vi tu problem i zašto je to tako?

DAVIDI: Odgovornost je na vašim političarima da formulišu politike i preuzmu obaveze koje će implementirati. Ali odgovornost je i civilnog društva da ih drži odgovornim i kontroliše šta rade. Ja uvijek polazim od toga da 60 odsto ili više građana daje veoma snažnu podršku članstvu BiH u EU. Ali postoje pravila koja se moraju ispoštovati. Zato očekujem od građana da izvrše pritisak na političare da se provedu reforme. Dakle, bez lokalne inicijative nema ništa, a EU će biti spremna da pomogne.

NN:   Prošlog petka Hrvatska i Evropska komisija usvojili su program kohezionih fondova za Hrvatsku 2014-2020, u kojem most kod Gradiške nije prioritet. Može li se učiniti išta da se olakša da se izgradi taj most?

DAVIDI:  To je ilustrativan primjer šta se dešava kad zemlja zaostaje iza susjeda. Mi smo prioritete evropskih cestovnih koridora definisali još prije 20 godina. Sadašnji prioriteti EU, pa time EK, a samim tim i fondova koji stoje na raspolaganju nisu ceste. Sada su prioriteti intermodalni u kojima se povezuje više tipova transporta: morem, cestom, željeznicom, itd. Mislim da je to razlog zašto ovaj projekat nije prioritet. Da je BiH napredovala prije nekoliko godina siguran sam da bi ovo pitanje bilo riješeno drugačije. Ali, uprkos tome, mislim da postoji dobra šansa da ovaj projekat bude nastavljen jer je na vrhu rezervne liste. Kad vidimo kako će biti raspoređen i trošen novac mislim da bi moglo doći do razmatranja tog  projekta. Takođe, uvijek postoji mogućnost korištenja domaćeg novca, mada zbog hrvatskih fiskalnih problema teško je očekivati da će ona staviti novac na raspolaganje. Treba vidjeti može li i neka međunarodna institucija da uđe u tu priču.

NN:  Ja nikako ne krivim Hrvatsku, ona ima svoje prioritete. Ona je i članica EU i očekujem od EU da stane na njenu stranu, zbog čega upravo i mislim da BiH treba da postane članica. Sada smo jednostavno pasivni posmatrači jer ne zavisi od nas odluka Hrvatske i EU.

DAVIDI:  Ja i dalje smatram da mostovi kod Gradiške i Svilaja jesu projekti za koje je EU zainteresovana. Sada treba vidjeti kako će se stvari odvijati u Hrvatskoj narednih nekoliko mjeseci.

NN:  Hrvatska ima tri prioritetna projekta. Čak i da dva prioritetna projekta ne budu izgrađena, teško će ostati novca za naš most.

DAVIDI: Ta tri projekta su još u fazi razmatranja. Može se desiti da se utvrdi da će ovi projekti koštati manje i da će se dio od 330 miliona evra koji su dodijeljeni za tih pet projekata moći iskoristiti za most kod Gradiške.

NN:  Znači, kako BiH bude napredovala ka članstvu imaće jači glas i bolje instrumente da zastupa projekte za koje ona ima interes?

DAVIDI: Čak i u bliskoj budućnosti dio naših resursa može biti stavljen na raspolaganje za te projekte kako napredujete ka EU. Dio resursa je u instrumentima pretpristupne pomoći, ima nešto novca i za regionalne projekte. Ako ova zemlja krene snažno ka članstvu i u sprovođenje socijalno-ekonomskih reformi, siguran sam da će biti načina da se pomogne.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.