Rasmusen: Transatlansko jedinstvo SAD i EU kao odgovor Rusiji

Izvor: RTS, 28.Jul.2017, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Transatlansko jedinstvo SAD i EU kao odgovor Rusiji

Pojačane sankcije koje Sjedinjene Američke Države uvode Rusiji ukazuju na odlučnost Zapada u stavu da bi Rusija trebalo da "plati cenu" za svoje akcije i isto to bi trebalo da uradi i Evropska unija, navodi se u otvorenom pismu bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena.
U pismu koje je Anders Fog Rasmusen zajedno sa drugim zvaničnicima prošlog meseca poslao uredniku Fajnenšl >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tajmsa, navodi se da uprkos uvođenju sankcija Rusiji, one "nisu zaustavile rusko neprijateljstvo".

"Upravo obrnuto, kako dokazi ukazuju, Rusija 'kopa po istočnoj Ukrajini' sa ciljem da destabilizuje zapadne institucije, i meša se u naše izbore", navodi se u pismu.
Dodaje se da je američki Senat sa pravom pojačao sankcije i da bi to trebalo da uradi i EU.
"Evropski lideri bi trebali da počnu sa produžavanjem tih sankcija Rusiji na 12, a ne na šest meseci", navodi bivši generalni sekretar NATO-a.
To će, kako se navodi, poslati snažnu poruku o udruženim politikama sankcija Evrope i SAD, što će pomoći održavanju "transatlantskog jedinstva" u odgovoru ruskim naporima da destabilizuje zapadne institucije.
"Rusija ne uspeva da ostane pri obavezama propisanim mirovnim sporazumom u Minsku, kršeći primirje na dnevnom nivou i dostavljajući oružje separatistima. Obnavljanje sankcija Rusiji na svakih šest meseci je postalo poražavajuće. Tri godine politika sankcija EU Rusiji je ostala ista, dok su se aktivnosti te države pogoršale", navodi se u pismu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.