Podrška Češke otvaranju poglavlja do kraja godine

Izvor: RTS, 01.Sep.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Češke otvaranju poglavlja do kraja godine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uveren u punu podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU pre kraja ove godine i zahvalio češkoj vladi na pomoći od 360.000 evra za rešavanje pitanja migranata. Predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka kaže da su odnosi dve zemlje intenzivni i prijateljski i najavljuje podršku Srbiji na evropskom putu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom da je uveren da će Srbija imati podršku za otvaranje poglavlja pre kraja godine, prenosi Tanjug.

Vučić je rekao da Srbija i Češka imaju veoma dobre, istinski prijateljske odnose i da Srbija mnogo toga uči i saznaje od Češke.
Predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka kaže da su odnosi dve zemlje intenzivni i prijateljski i najavljuje podršku Srbiji na evropskom putu.
"Došao sam u Beograd da pružim podršku integraciji Srbije u Evropsku uniju i želim da pohvalim uspehe koje ste postigli za godinu i po dana. Prošle godine su počeli razgovori s Unijom i želim da jasno podržim Srbiju da, već koliko ove godine, otvori prva pregovaračka poglavlja. Zaista, Srbija to zaslužuje", kaže premijer Češke.
Premijer Vučić je istakao i da se razgovara o migrantima i zahvalio češkoj vladi na konkretnoj pomoći od 360.000 evra koju su uputili direktno Vladi, a ne drugim organizacijama.
"Nisu tražili načina da izbegnu Vladu, tragajući za drugim organizacijama, već su pomoć uputili direktno Vladi i MUP-u, kojima je i najpotrebnija jer nose najveći teret u rešavanju ovog pitanja", rekao je Vučić.
Dodaje da Srbija pomaže izbeglicama koliko može. 
"Vidim da je to najveći problem u celoj centralnoj i zapadnoj Evropi, u Srbiji to mi ne doživaljamo na takav način jer smo imali 300.000, 400.000 i 500.000 naših srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije koji su sebi napravili kuće i nove domove i koji su posao morali da nađu i da žive. Mi znamo kakva je to ljudska muka, jer smo se sa tim već suočavali", napominje premijer Srbije.  
Premijer Češke kaže da će u petak biti održan vanredni sastanak zemalja Višegradske četvorke u Pragu.
"Želimo da sačuvamo Šengenski prostor, kako ne bi došlo do njegovog raspada. Treba da usmerimo pažnju na realna rešenja za stabilizaciju prilika u zemljama odakle dolaze migranti, u Siriji, Libiji i na granicama Šengena i da tamo počnu da funkcionišu centri za izbeglice", ističe Sobotka.
Osim finansijske, Češka će pružiti Srbiji i tehničku pomoć i uputiti u našu zemlju eksperte koji se bave pitanjem migracija, najavio je češki premijer.
Vučić i Sobotka su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, a premijer je istakao da je razmena dve zemlje pristojna i da će se u budućnosti razgovarati o konkretnim projektima i stvaranju uslova za finansiranje tih projekata.
On je naveo i da je oko 30 čeških kompanija koje su došle sa premijerom te zemlje u Srbiju ovde upravo da bi se konkretizovala neka od tih pitanja.
Kada su u pitanju konkretni projekti, on je naveo da je pre svega reč o infrastrukturi, pruzi Dimitrovgrad–Niš, izgradnji punog profila auto-puta prema Zrenjaninu, ali i energetici, dodajući da u toj oblasti saradnja može da se konkretizuje.
Vučić je najavio i da je jedna od velikih čeških kompanija – "Tatra" zainteresovana da dođe u Srbiju i dodao da veruje da će naši uslovi biti zadovoljavajući i da će oni želeti da investiraju.
Premijer je čestitao češkom kolegi na tome što je Češka jedna od najuspešnijih evropskih zemalja sa rastom od četiri odsto u prvoj polovini ove godine.
"Očekujem da će Srbija 2017. ili 2018. godine, posle stabilizacije naše ekonomije, moći da dostigne taj rast", zaključio je Vučić.

Sobotku je premijer Vučić dočekao uz najviše državne i vojne počasti. Vučić je dočekao kolegu iz Češke ispred Palate Srbija, zatim su dva premijera počela razgovore tet-a-tet, a planirana je i zajednička konferencija za medije.
Vučić i Sobotka u sredu će posetiti Novi Sad, gde će prisustvovati otvaranju okruglog stola i obratiti se srpskim i češkim privrednicima.
Premijer Češke će se tokom boravka u Srbiji takođe sastati sa potpredsednikom Skupštine Srbije i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Češkom Veroljubom Arsićem, najavljeno je na sajtu predsednika Vlade Češke.
Glavne teme dvodnevne zvanične posete Sobotke Srbiji će, kako navodi njegov kabinet, biti aktuelna evropska pitanja i razvoj ekonomske saradnje između dve zemlje.
Sa češkim premijerom u Srbiju je doputovao i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Milan Hovanec.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češka "Tatra" dolazi u Srbiju?

Izvor: Mondo, 01.Sep.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren u punu podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU pre kraja ove godine...Foto: TANJUG / MARKO ÐOKOVIC / bb..Vučić se zahvalio se čekoj vladi na pomoći od 360.000 evra za rešavanje pitanja migrtanata..."Podrška...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.