Ne razumemo zašto Hrvatska blokira poglavlje 23

Izvor: B92, 09.Apr.2016, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne razumemo zašto Hrvatska blokira poglavlje 23"

Beograd -- SVM je sa nerazumevanjem primio informaciju da je Hrvatska, vezano za pitanje procesa pristupanja Srbije EU, blokirala pregovore o otvaranju poglavlja 23.

To je izjavio lider SVM Ištvan Pastor navodeći da to poglavlje sadrži veoma važna pitanja za nacionalne zajednice.

Ovo je, dodao je Pastor, posebno zapanjujuće zbog toga što je hrvatska nacionalna zajednica bila veoma kooperativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod izrade Manjinskog akcionog plana, koju je Vlada Srbije usvojila 3. marta 2016. godine, i koji na dugoročnu stazu, do dana pristupanja Uniji, propisuje šta Srbija treba da uradi po pitanju manjinskih nacionalnih zajednica.

"Poznato je da u izradi posebnog Manjinskog akcionog plana, pored legitimnih predstavnika Hrvata, učestvovali i legitimni predstavnici Mađara putem Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Manjinski akcioni plan je posle višemesečnog procesa usklađivanja podržao i usvojio i Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine", podsetio je Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara se zalaže za što skorije otvaranje svih poglavlja o pristupanju, tako i poglavlja 23, a istovremeno je ubeđen i u to da o spornim pitanjima treba razgovarati u pripremnoj fazi kako bi se postigli usaglašeni stavovi, jer rešenje nije u tome da se skoro na ucenjivački način blokiraju započeti procesi, naglasio je Pastor.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.