Izveštaj EK u novembru, Srbija spremna za nova poglavlja

Izvor: VOA, 19.Okt.2016, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj EK u novembru, Srbija spremna za nova poglavlja

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije tiče se svih aspekata proširenja u vezi sa Srbijom, kao i godišnjeg napretka u svakom od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU, objasnio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Očekuje se da Evropska komisija predstavi godišnji izveštaj za Srbiju i druge zemlje u procesu proširenja sredinom novembra, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i podsetio da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini u ponedeljak predstavila svoj izveštaj o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU zemljama članicama, koje su ga prihvatile. Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU je samo jedna tačka izveštaja o proširenju koja se tiče Srbije i drugih zemalja regiona, objasnio je Devenport: "Izveštaj Evropske komisije se tiče svih aspekata proširenja u vezi sa Srbijom. Političkih, ekonomskih aspekata, ali takođe i što se tiče napretka u vezi sa svakim od 35 poglavlja u pregovaračkom procesu." A kako je danas izjavila šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević, Srbija je potpuno spremna da do kraja godine otvori još tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Na sednici parlamentarnog Odbora za evropske integracije ona je rekla da nikad, nijedna država u pregovorima o članstvu nije imala takvu vrstu izazova kao Srbija sa Poglavljem 35 o Kosovu: "Nikada se niko nije suočavao sa nečim za šta nemate potpuno precizne kriterijume. Zato što je nemoguće napraviti potpuno precizne kriterijume, pa reći – ovo je Srbija odlično uradila, ili – ovo je samo greška Srbije. Zato što imate igrača koji nije do sada bio poznat, to je ta treća strana, koja čak i nije država za nas." Miščević je zaključila da se 2018. vidi kao godina proboja u pregovorima, kad će Unijom predsedavati Srbiji susedne zemlje Bugarska i Hrvatska. Sa druge strane, poslanica Saveza vojviođanskih Mađara Elvira Kovač rekla je da članovi Odbora ne mogu biti zadovoljni time što je Srbija za tri godine sa EU otvorila samo četiri poglavlja.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Mogerini predložila dijalog s regionalnim silama o Siriji

Izvor: Beta, 19.Okt.2016

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini obavestila je 28 država članica EU o svom predlogu za "dijalog" s regionalnim silama i o pripremi terena za političku tranziciju i rekonstrukciju u Siriji.Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove "predlaže da se, u kontekstu Medjunarodne grupe za podršku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.