Forum Kreativna Evropa 2015.

Izvor: RTS, 27.Apr.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum Kreativna Evropa 2015.

U Zadužbini "Ilije Kolarca" otvoren je Forum "Kreativna Evropa", koji će profesionalcima u kulturi približiti sve aspekte konkurisanja za sredstva iz glavnog programa EU za kulturu. Do sada je novac dobilo 30 organizacija iz Srbije. Njihovi projekti će biti predstavljeni na Forumu koji organizuje desk Kreativna Evropa Srbija.
Cilj Forum "Kreativna Evropa 2015." koji je u "Kolarčevoj zadužbini" otvorio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je da se domaći profesionalci u oblasti kulture što bolje upoznaju sa mogućnostima i procedurama konkurisanja za sredstva koja se dobijaju iz glavnog programa Evropske unije za kulturu - Kreativna Evropa, prenosi Tanjug.

U junu 2014. godine Srbija je kao zemlja van Evropske unije prisustupila Fondu Kreativna Evropa, a u istom mesecu formiran je desk Kreativna Evropa pri Ministarsvu kulture i informisanja, dok je u januaru ove godine formiran Antena desk u Novom Sadu.
"To su mesta koja treba da daju podršku svim onim organizacijama iz Srbije i da im pomognu u načinima kako da apliciraju za ovaj izuzetno važan fond", ocenio je Tasovac.
U međuvremenu 30 organizacija iz Srbije uspešno apliciralo i "mislim da to predstavlja naš zajednički uspeh, ali mi se čini da možemo mnogo više i bolje zbog čega mislim da je ova konferencija važna", dodao je on.
Ministar je istakao značaj konferencije i dodao da je ona prilika za interakciju sa ljudima koji su uspešno aplicirali i sa stručnjacima za evropske fondove.
"Želim da ohrabrim sve one nove organizacije, bez obzira da li su u pitanju institucije, civilni sektor ili pojedinci da sa daleko više hrabrosti i entuzijazma apliciraju za Fond Kreativna Evropa", rekao je Tasovac.
On je istakao i da je biti deo tog fonda nije pitanje samo finansijske podrške, već i umrežavanja "čime postajemo deo te jedinstvene kulturne celine".
Pošto se ni u kom slučaju ne može umanjiti značaj finansija, Ministarstvo kulture i informisanja je prošle godine napravilo bitan korak, a to je da je tokom cele godine otvoren konkurs za sve one organizacije koje su dobile podršku evropskih fondova, uključujući i Fond Kreativna Evropa.
Tasovac je izrazio nadu da će ova godina biti još uspešnija, da će institucije, civilni sektor i pojedinci aplicirati za te fondove i uspeti da dobiju sredstva, kao i da će biti uspešni u prezentaciji svojih projekata.
Centralni deo dvodnevnog Foruma su prezentacije svih projekata iz Srbije koji su dobili sredstva na konkursima Kreativne Evrope, zahvaljujući čemu su realizovane ideje i zamisli koje su obogatile kulturni život u Srbiji.

Program obuhvata i obuke za uspešno konkurisanje, kao i zasebne sesije savetovanja u vezi sa ljudskim resursima i stres menadžmentom.
O projektima će govoriti istaknuti menadžeri i stručnjaci iz institucija kulture: Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeja istorije Jugoslavije, Balkanološkog instituta SANU i drugih, kao i predstavnici poznatih domaćih izdavačkih kuća i nevladinog sektora.
U okviru Foruma govoriće se o brojnim programima Evropske unije na temu finansiranja u kulturi. Planirano je i održavanje kratkih sastanaka sa stručnjacima iz oblasti kulture, kao i prezentovanje inostranih kulturnih centara u Srbiji.
Posetioce očekuje i niz književnih promocija, vodič kroz Evropsku nagradu za savremenu arhitekturu, izložbe umetničkih inicijativa, javne debate i koktel sa nastupom di-džeja.
Forum Kreativna Evropa su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja i Desk Kreativna Evropa Srbija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Da li je turski pisac član EU

Izvor: Politika, 27.Apr.2015

Na Kolarcu su predstavljeni kulturni projekti koji su dobili sredstva „Kreativne Evrope”. Jedan od uslova za izdavače je da knjiga mora da bude na jeziku zemlje članice EU..Ministarstvo kulture i Desk „Kreativna Evropa” organizovali su juče susret u Kolarčevoj zadužbini, s ciljem da se domaći...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.