Fajman: Neophodna evropska solidarnost

Izvor: Press, 01.Sep.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajman: Neophodna evropska solidarnost

Austrijski kancelar Verner Fajman, istakao je danas da je neophodna solidarnost u EU kako bi se savladala izbeglička kriza, upozorivši da bi u suprotnom širom kontinenta moglo doći do podizanja zidova.
         On je, u sinoćnjoj emisiji „Letnji razgovori“ austrijske državne televizije ORF, najavio mogućnost da bude izvršen >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pritisak na druge članice kroz pregovore o budžetu Unije. „Kada drugi od nas zahtevaju solidarnost onda i mi imamo pravo da se pobrinemo da i drugi daju svoj doprinos“, kazao je kancelar. Solidarnost, prema njegovim rečima, nije jednosmerna ulica. „Ako ne uspemo da gradimo zajedničku Evropu imaćemo svugde zidove“, upozorio je Fajman. On je kritikovao Češku i Poljsku, koje, kako je rekao, nisu prihvatile gotovo nijednu izbeglicu. „Oni moraju znati da to tako ne ide“, naglasio je Fajman, dodajući da je pogrešno misliti da zidovi, poput onog u Mađarskoj, rešavaju probleme. „Znamo da krijumčari imaju mogućnost izmene rute, zbog toga je samo moguće političko rešenje“, uveren je kancelar. On je kritkovao i Mađarsku zbog propuštanja izbeglica, naglasivši da postoje Dablinska pravila koja jasno kažu da je država članica EU na čije je tlo azilant najpre kročio nadležna za zahtev za dobijanje azila. Kao rešenje za savladavanje aktuelne krize Fajman predlaže mere protiv rata u Siriji, za šta je, kako je dodao, potreban mandat UN. Konkretno, on je naveo potrebu za vojnim delovanjem protiv Islamske države i uspostavljanje bezbednosnih zona. Isto tako Fajman zahteva zaštitu spoljnih granica EU i pravednu raspodelu izbeglica unutar Unije.
Mađarska: Fajmanovi komentari pogrešni
      Mađarska je danas pozvala na konsultacije ambasadora Austrije u Budimpešti, zbog nedavne izjave austrijskog kancelara Vernera Fajmana, koji je kritikovao Mađarsku zbog propuštanja izbeglica i rekao da je pogrešno misliti da zidovi, poput onog u Mađarskoj, rešavaju probleme. "Razočaravajuće je čuti da lider susedne zemlje daje takve izjave o najvećem trenutnom izazovu za Mađarsku i Evropu", poručio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. "Od lidera susedne zemlje očekuje se da daje komentare pošto je shvatio činjenice, a ne da tvrdi nešto što je pogrešno", rekao je Sijarto za agenciju MTI i dodao da ovakve izjave mogu da pojačaju tenzije, što bi moglo da bude opasno, "kao što se pokazalo poslednjih par dana". On je odbacio Fajmanovu izjavu da će Mađarska pustiti migrante da prođu kroz njenu teritoriju i da ne čini ništa da doprinese rešavanju izbegličke krize. "Mađarska je u EU kritikovana baš zato što preduzima prave korake u tom smeru", istakao je Sijarto. Šengenska pravila su jasna kad je reč o obavezama da se zaštite spoljne granice i Mađarska će poštovati zakon EU, čak i ako je zbog toga kritikuju, rekao je Sijarto i dodao da je Mađarska nedavno zatražila od Nemačke i Evropske komisije usmerenje u trenutnoj situaciji i da je od obe strane dobila odgovor da treba da se pridržava zakona EU.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.