Evropska nedelja mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2015, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska nedelja mladih

Sa internet stranice hrvatske Agencije za mobilnost i programe EU prenosimo najavu Evropske nedelje mladih, a sa portala culturenet.hr informaciju o tome kako će ovu nedelju obeležiti mladi u Hrvatskoj.

Sedmo izdanje Europskog tjedna mladih obilježava se između 27. travnja i 10. svibnja 2015. u 33 europske zemlje.

Fokus ovogodišnjeg Europskog tjedna mladih su programi mobilnosti koji mladima mogu pomoći u otključavanju njihovog potencijala za zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i za sudjelovanje u društvu. Drugim riječima, cilj je informiratimlade da će sudjelovanjem u programima mobilnosti razviti vještine i znanja koja će im pomoći da postanu konkuretniji na tržištu rada.

Glavne teme kojima će se baviti ovogodišnji Europski tjedan mladih su: 1. informiranje mladih i osoba koje rade s njima o programima neformalnog obrazovanja koji uključuju i mobilnost (s fokusom na europske programe), 2. naglasak na mobilnosti kao sredstvu ostvarivanja veće zapošljivosti mladih i većem utjecaju mladih na društvo u cjelosti (npr. kroz rad s mladima u organizacijama civilnog društva), 3. informiranje mladih o mogućnostima za uključivanje u konzultacije na razini Europske unije (npr. kroz proces strukturanog dijaloga ili novi kanal EU za participaciju mladih - Laboratorij ideja).

Središnja proslava Europskog tjedna mladih odvijat će se u Bruxellesu , a započet će Europskom konvencijom o radu s mladima, od 27. do 30. travnja. Od 4. do 6. svibnja održava se Konferencija o strukturiranom dijalogu, a istovremeno će se 5. svibnja sastati predstavnici Laboratorija ideja iz 30-ak zemalja. Hrvatsku će zastupati Sandra Šimundić, koja će predstaviti ideju svog Laboratorija te zajednički s mladima iz drugih zemalja definirati ideje za bolju budućnost mladih u Europi.

Zabavniji dio proslave odvijat će se 6. svibnja kad će Europski forum mladih tradicionalno organizirati YO!Fest ispred Europskog parlamenta, a tom prilikom će se predstaviti primjeri uspješnih projekata realiziranih kroz programe Mladi na djelu i Erasmus+ u posljednje 3 godine. U Bruxelles u će se tako naći i Elena Bernich iz Agencije lokalne demokracije Brtonigla - Verteneglio te Jasna Petrovska, EVS volonterka, koje će predstaviti najuspješniji hrvatski projekt pod nazivom G.I.L.D. (Get Involved in Local Democracy ), nominiran u kategoriji Osnaživanje mladih kroz mobilnost i ostale inicijative.

Veliko finale obilježit će politička debata na visokoj razini, gdje će se susresti svi važni dionici u području politika za mlade. Tada će predstavnici Laboratorija mladih iznijeti svoje završne ideje, a najuspješnijim projektima za mlade bit će uručene nagrade.

Dodatne informacije o ovim i svim ostalim događajima u Europi potražite na Europskom portalu za mlade!

Uz Europski tjedan mladih 'Živa knjižnica' u devet hrvatskih gradova

U povodu Europskog tjedna mladih od 27. travnja do 9. svibnja mladi će u devet hrvatskih gradova moći sudjelovati u aktivnosti 'Živa knjižnica' na temu međunarodne mobilnosti u svrhu učenja. Aktivnosti u koordinaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije organiziraju udruge iz devet različitih gradova u Republici Hrvatskoj.

Živa knjižnica osmišljena je tako da omogućuje mladima posudbu tzv. žive knjige. Živa knjiga u ovom slučaju je osoba koja je sudjelovala u međunarodnoj mobilnosti ili predstavnik organizacije koja je takvu mobilnost organizirala, od koje će izravno, kroz direktan razgovor, tj. "čitanje" takvih knjiga, iz prve ruke moći doznati kako izgleda mobilnost i koje su prednosti sudjelovanja. Kao i u pravim knjižnicama, u živim knjižnicama moguće je pogledati koji se naslovi nude, posuditi knjige, pročitati ih, vratiti i potom posuditi nove, samo što knjige u živim knjižnicama nisu papirnate, već su to živi ljudi. Oni će u neformalnom razgovoru „čitateljima“ otkriti kako im je bilo, podijeliti preporuke, savjete i trikove za lakše snalaženje na nepoznatom terenu.

Cilj je ove aktivnosti uklanjanje predrasuda o mobilnosti, odnosno upoznavanje mladih s raznim europskim programima mobilnosti koji su im dostupni, a žive knjižnice bit će dostupne u devet hrvatskih gradova prema sljedećem rasporedu:

Pula - 27. travnja 2015. od 14:30 do 17:30 u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc (organizator: udruga ZUM )

Labin - 28. travnja 2015. od 14 do 19 sati u prostorijama Gradske knjižnice Labin, Rudarska 1/A (organizator: udruga Alfa Albona )

Rijeka - 28. travnja 2015. od 17 do 19 sati u prostoru kluba za mlade u Udruzi mladih Korak ispred, Kružna 8, 1. kat (organizatori: udruga UMKI i CTK Rijeka)

Zagreb - 29. travnja 2015. od 15 do 19 sati u prostoru KSET -a, Unska 3 (organizator: udruga Zamisli)

Karlovac – 5. svibnja 2015. od 14 do 16 sati na otvorenom u centru grada na Šetalištu Franje Tuđmana (organizator: udruga Carpe Diem )

Osijek - 5. svibnja 2015. od 17 do 19 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici (Klub mladih), Europska avenija 24 (organizator: udruga PRONI )

Split - 5. svibnja 2015., od 16 sati u Info Zoni, Jerina 1 (organizator: udruga Info Zona)

Šibenik - 6. svibnja 2015., u 18 sati u prostoru Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ (organizator: udruga Mladi u EU)

Vukovar - 9. svibnja 2015. od 10 do 12 sati u centru grada u Zelenoj čitaonici (organizator: udruga MGMD )

Više informacija o Europskom tjednu mladih, koji se održava u 33 europske zemlje, možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije odnosno na Europskom portalu za mlade.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.