EU:Produžene i oštrije sankcije RUS

Izvor: B92, 29.Jan.2015, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU:Produžene i oštrije sankcije RUS

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu, biće produžene do septembra, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Sankcije, koje obuhvataju 132 ruska i ukrajinska funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i 85 preduzeća i banaka kojima je uskraćen pristup na evropsko tržište, produžene su zbog pogoršanja situacije na terenu i odbijanja Rusije da poštuje sporazum iz Minska, rekla je šefica evropske diplomatije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

EU će pooštriti sankcije protiv Rusije i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, tako što će početkom februara dodati imena na postojeću crnu listu osoba kojima su uvedene sankcije, saopšteno je u Briselu.

Federika Mogerini je rekla da će predlozi za nova imena koja će biti dodata u spisak biti "spremna za nedelju dana" i dodala će taj novi crni spisak biti usvojen 9. februara na narednom ministarskom sastanku.

U okviru dodatnih mera koje bi EU mogla da preduzme, šefica evropske diplomatije je rekla da je "diplomatska služba" spremna na "na svaku, dodatnu i odgovarajući akciju", ne navodeći detalje.

Diplomatski izvori naveli su pre današnjeg sastanka da se u nacrtu zaključka pominju "dodatne sankcije". Ta formulacija se ne nalazi u finalnoj verziji.

Isti izvori su posle sastanka rekli da je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas tražio da se ukloni formulacija "dodatnih sankcija" iz konačne verzije.

Federika Mogerini je rekla da je EU spremna da preduzme "nove mere" i dodala daće odluku o ekonomskim sankcijama doneti šefovi država ili vlada EU, čiji je samit zakazan 12. februara u Briselu.

Današnja sednica Spoljnopolitičkog saveta EU protekla je u znaku oštre debate između većine zemalja članica, koje su tražile pooštravanje sankcija, i manjine, predvođene Grčkom, koja je bila protiv njihovog produžavanja.

Nekoliko zemalja članica, uključujući baltičke države i Poljsku, zalagale su se za mnogo oštriji pristup koji bi uključio šire sankcije protiv ruske privrede, ali o tome nije postignut neophodan konsenzus.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linus Antanas Linčevičijus rekao je pre početka sastanka da smatra da bi samoproglašene Donjecke i Luganske republike trebalo staviti na listu terorističkih organizacija, a Rusiju osuditi zbog agresije na Ukrajinu.

"Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine", kazao je on.

Federika Mogerini je najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera prema Rusiji.

"EU nastavlja da podržava političko rešenje za Ukrajinu i sprovođenje dogovora iz Minska", poručila je visoka predstavnica, naglašavajući da će poslednju reč imati lideri EU kada se budu okupili na februarskom samitu.

SAD su upozorile Rusiju da razmatraju nove sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini i pozdravile odluku Evropske unije da produži postojeće kaznene mere.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je rekla da je dogovor ministara spoljnih poslova EU da produže sankcije Moskvi "samo dodatan znak da su akcije u proteklih nekoliko dana i sedmica apsolutno neprihvatljive i da će biti novih posledica".

Potez Brisela proistekao je iz napora na proširivanju sankcija, koji traju "već mesecima", istakla je Psaki, koja je današnju odluku nazvala "pozitivnim korakom".

Portparolka Stejt departmenta nije mogla da kaže kada će naredna runda američkih sankcija stupiti na snagu, niti ko će biti meta.

"Nekada dodajemo imena, nekada dodajemo sektore ili kompanije, i to je ista stvar kao i kod EU", navela je Psaki, a preneo AFP.

merički predsednik Barak Obama najavio je početkom sedmice povećanje pritiska na Rusiju, kao i da će u saradnji sa američkim saveznicima, uključujući Evropu, razmotriti druge opcije za rešenje problema.

"Nastavićemo sa pristupom koji smo imali u prošlosti, koji je povećanje pritiska na Rusiju, i razmotriti sve dodatne opcije koje su nam na raspolaganju, izuzev vojne konfrontacije, u pokušaju da rešimo ovo pitanje", rekao je Obama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.