DOBRILOVIĆ: EU ne sme da vrši pritisak na Srbiju i traži da prekine odnose sa Rusijom!

Izvor: Kurir, 18.Dec.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRILOVIĆ: EU ne sme da vrši pritisak na Srbiju i traži da prekine odnose sa Rusijom!

Srbiji je potrebna podrška i EU i Rusije, koja nije samo energetski snabdevač Srbije, nego i važan investitor, i to tako treba da ostane, rekao je Konstantin Dobrilović predsednik Hrišćansko slobodarske platforme Austrije

BEČ - "Evropskoj uniji ne sme da vrši pritisak na Srbiju", izjavio je Konstantin Dobrilović, predsednik Hrišćansko slobodarske platforme Austrije (Christlich Freiheitlichen Plattform), na jučerašnjoj konferenciji povodom mogućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pristupanja Srbije EU.

„Nesporno je da bi ovim korakom mogli da profitiraju i Srbija i EU. Međutim ono što zahtevaju pojedini iz EU, da Srbija prekine odnose sa Rusijom i da, suprotno UN rezoluciji 1244, Srbija preda Kosovo i Metohiju, zemlju svojih predaka, je neostvarivo“, rekao je Dobrilović, austrijski političar srpskog porekla.  Dobrilović je upozorio i na užasne posledice u Ukrajini do kojih je dovela pogrešna politika zapada.

SAD, ali takođe i EU su od Ukrajine tražili da se opredeli za samo jednu stranu. Posledica toga je građanski rat“, kaže Dobrilović i dodaje da je mala verovatnoća da se tako nešto ponovo dogodi u Srbiji.

Međutim, Dobrilović zaključuje da bi odluka da Srbija stane samo na jednu stranu bilo daje to EU ili Rusija dovelo do podela u zemlji. Sa ovom njegovom konstatacijom složili su se i prisutni na konferenciji.On je takođe dodao da je posle epohe socijalizma, zatim rata, kojeg je čitav NATO vodio protiv ove male zemlje, te popratne liberalizacije tržišta u Srbiji došlo do velikih ekonomskih problema.

„Za prevazilaženje ovih problema Srbiji je potrebna podrška i EU i Rusije. Srbija jedina u Evropi ima bescarinski pristup ruskom tržištu, prema tome Rusija nije samo energetski snabdevač Srbije, nego i važan investitor, i to tako treba da ostane“, naglašava Dobrilović.

Na kraju svog govora Dobrilović je zaključio da Srbija mora da balansira između EU i Rusije, jer bi prekidanje saradnje sa jednom od ovih strana za nju bilo fatalno. „Možemo samo da se nadamo da će evropski lideri prepoznati ulogu Srbije, kao mosta koji spaja EU i Rusiju, te da će je ozbiljno uključiti u svoje planove i poštedeti ultimativne odluke“, završava Dobrilović
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.