Češke firme dobrodošle u Srbiju

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češke firme dobrodošle u Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Pragu da je EU strateško opredeljenje Srbije, da ona na tom putu želi da ozdravi svoju ekonomiju i da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome.

Vučić se na početku posete Pragu sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu ka EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i jačanju ekonomske saradnje.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da neće biti problema sa snabdevanjem gasom i da građani Srbije ne treba da brinu.

"Sve vezano za isplatu naših dugova umećemo da rešimo sa ruskim partnerima i da nađemo rešenje u korist građana Srbije", rekao je premijer u Pragu, odgovarajući na pitanje novinara o gasnoj krizi sa Rusijom.

"Neće biti problema, građani Srbije ne moraju da brinu", istakao je Vučić.

Premijer Srbije je zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu.

"Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima", istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.

Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko - češkog privrednog foruma.

Prema Vučićevim rečima u 2013. godini povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana je za 10,8 odsto što iznosi između 620 i 630 miliona evra.

Premijer Srbije se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, Termoelektrani "Štavalj" i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijer Sobotka zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

Vučiću je priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države.

Srpski premijer će se tokom dana sastati i sa ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom, predsedavajućim Donjeg doma Parlamenta Janom Hamačekom, kao i predstavnicima čeških kompanija.

U delegaciji sa Vučićem je i ministar finansija Dušan Vujović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Češke firme dobrodošle u Srbiji

Izvor: RTS, 31.Okt.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Pragu da je EU strateško opredeljenje Srbije, da ona na tom putu želi da ozdravi svoju ekonomiju i da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome. ..Vučić se na početku posete Pragu sastao sa premijerom Češke Bohuslavom Sobotkom, sa kojim je razgovarao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.