Britanija korak bliže izlasku iz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija korak bliže izlasku iz EU

Najnoviji spor između Brisela i Londona preti da gurne Veliku Britaniju bliže odluci da istupi iz EU, upozoravaju analitičari.

Spor se rasplamsao nakon burne reAkcije britanskog premijera Dejvida Kamerona na današnju odluku Evropskog saveta da London mora da uplati dodatnu 2,1 milijardu evra u budžet EU, dok je istovremeno odlučeno da se doprinos Francuske smanji.

“Nemam nameru to da platim”, rekao je novinarima vidno uzrujani Kameron, napuštajući današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samit EU u Briselu i dodao da je taj zahtev ne samo neprihvatljiv, nego predočen Britaniji na način koji izaziva frustraciju i bes.

“Ne treba vam Kluedo da vidite da su nekoga opaučili metalnom štanglom po glavi u biblioteci”, kazao je on, aludirajući na popularnu društvenu igru u kojoj igrači rasvetljavaju fiktivna ubistva.

Kameron je zakazao vanredni sastanak ministara EU kako bi se ovaj spor razrešio, mada iz Unije poručuju da je odluka doneta u okviru rebalansiranja budžeta, na osnovu kriterijuma koji važe za sve.

“Pravila moraju da se poštuju”,izjavio je portparol evropskog komesara za finansije Patricio Fjorili, koji je objasnio da je Britaniji doprinos povećan jer je ostvarila veći prihod od očekivanog, a Francuskoj smanjen jer je povećala deficit.

Kako god da se ovaj spor završi, on će svakako pogoršati odnose Britanije sa EU, koji su ionako opterećeni nizom drugih problema, od kojih je na prvom mestu zajedničko tržište rada.

Kameron je prošle najavio da će zatražiti da se građanima EU iz srednje i istočne Evrope, pre svega Poljacima, Bugarima i Rumunima, ograniči mogućnost naseljavanja i zapošljavanja na britanskom tlu, što je u Briselu ocenjeno kao neprihvatljiv zahtev.

Odlazeći predsednik Komisije Žose Manuel Barozo, ali i njegov naslednik Žan-Klod Junker, jasno su poručili Kameronu da je sloboda kretanja i zapošljavanja fundamentalni princip EU i da London mora da ga se pridržava ako želi da zadrži pristup zajedničkom tržištu.

`Kameron je, pak, reaktivirao raniju pretnju da će njegova Konzervativna stranka poručiti glasačima da glasaju u prilog izlasku Britanije iz EU na referendumu koji se očekuje 2017. godine.

U tom pravcu ga guraju ne samo evroskeptici kojih u Kameronovoj stranci ima priličan broj, nego i Najdžel Faraž, vođa antievropske partije Ukip, koja ubrzano stiče popularnost širom Britanije.

“Nego šta nego će Kameron morati da plati”, rekao je Faraž jutros gostujući na londonskom radiju LBC, otvoreno likujući zbog situacije u kojoj se njegov rival našao.

On je ocenio da je ovo samo jedno u nizu poniženja koje Britanija trpi zbog članstva u EU i da će tako biti sve dok iz njega ne istupi.

Sa druge strane, predstavnici krupnog biznisa u Britaniji, pa čak i većina običnih građana, pribojavaju se posledica britanskog izlaska iz EU.

“Britanija mora da nađe načina da ostane u EU i pomogne da se ona reformiše, a ne da glavačke srlja u neizvesnost”, ocenjuje u današnjem komentaru londonski “Gardijan”.

Komentator podseća da najnovije ankete pokazuju da 55 odsto Britanaca želi da ostane u EU i da Kameron u njegovo ime treba da pokuša da pronađe kompromis sa Briselom.

“To se neće postići ljutitim mahanjem pesnicom” upozorio je on, ukazujući da Kameron greši kada podilazi evroskepticima i kopira njihov stil, umesto da vrati diskusiju u racionalne okvire.

Barozo: Opravdan poziv Britaniji da popuni budžet EU

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, izjavio je danas da Britanija mora biti spremna da za budžet Evropske unije da i više od dve milijarde evra, što je cifra koja je danas razljutila London.

"To ne bi trebalo da bude iznenađenje za zemlje članice", rekao je Barozo novinarima, nakon što je prethodno britanski premijer, Dejvid Kameron, ljutito odbio izdvajanje dodatnih sredstava Britanije za budžet EU, prenosi agencija Frans pres.

Sa druge strane, francuski predsednik, Fransoa Oland, rekao je Kameronu da sve članice moraju poštovati budžetske propise Unije.

"Poštovanje svih ugovora važi za sve", rekao je Oland na konferenciji za štampu, kojom je kao tema dominirao zahtev koji je Evropska komisija danas uputila Londonu, tražeći od Britanije dodatnih 2,1 milijardu evra za budžet EU, pošto je njena privreda u boljem stanju od ostalih članica.

EU traži od Britanije 2,1 milijardu evra, Kameron prekinuo samit

Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je danas samit lidera Evropske unije u Briselu, zahtevajući hitan sastanak ministara finansija EU zbog zahteva Brisela da Velika Britanija uplati dodatnih 2,1 milijardu evra u budžet EU.

"Napravio je intervenciju na samitu", izjavio je jedan neimenovani izvor iz britanske vlade, dodajući da Kameron traži hitnu raspravu o tom pitanju na sastanku ministara finansija EU, prenela je agencija Frans pres.

Kameronov zahtev dolazi samo nekoliko sati nakon što je Evropska komisija saopštila da Britanija mora uplatiti 2,1 milijardu evra u budžet EU zbog privrednog napretka koji je bolji od drugih članica Unije.

Sastanak ministara finansija EU biće održan kasnije danas, naveli su neimenovani izvori i dodali da je Kameron ostao na samitu kako bi učestvovao u daljim razgovorima o evropskoj ekonomiji.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.