Beograd: Cilj destabilizacija Srbije i regiona

Izvor: VOA, 15.Okt.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Cilj destabilizacija Srbije i regiona

Od vrha države do analitičara - u Srbiji se jednoglasno ocenjuje da je sinoćni incident na utakmici Srbija - Albanija smišljen čin sa ciljem da se destabilizuju Srbija i region.

Zbog incidenta na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, ambasadoru Albanije u Srbiji Iljiru Bočki danas je uručen demarš u Ministarstvu spoljnih poslova. Ministarstvo je oštro osudilo incident na utakmici Srbija-Albanija kao smišljenu i unapred planiranu političku provokaciju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je izvedena sa namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu.

Danas je slično reagovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ocenom da je sinoćni incident imao tri cilja – da se ponizi srpski narod, da se izazove dugoročna nestabilnost u Srbiji i na Balkanu, kao  i da se utiče na dnevnopolitičke prilike u Srbiji. Vučić je rekao i da je juče upozorio partnere iz EU na moguće provokacije, da je juče u Beogradu boravilo lice s obeležjima OVK, a na pitanje o tome hoće li doći do ranije dogovorene posete premijera Albanije Srbiji on je istakao da će o tome odlučiti, da ne beži od razgovora, ali i da čeka ocenu Brisela o neredu na utakmici:

Ambasada SAD u Srbiji izrazila žaljenje zbog nasilja, ostrašćenosti i huliganizma na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, a povodom privodjenja Olsija Rame, brata premijera Albanije Edija Rame, koji je, prema navodima medija, imao američki pasoš, ističe se ambasada SAD nije imala nikakvu ulogu u vezi sa sinoćnim dogadjajima na fudbalskoj utakmici.

I šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je osudio nasilje i političke provokacije tokom utakmice Srbija-Albanija i odbacio navode pojedinih medija da je insistirao da policija pusti Albance koji su doputovali na beogradski aerodrom sa zastavom OVK:

U srpskoj javnosti osude incidenta na sinoćnoj utakmici stižu sa dosta strana, ali se postavljaju i pitanja odgovornosti za utrčavanje navijača na teren, paljenje baklji, kao i upad jednog navijača i vređanje premijera Srbije tokom direktnog prenosa utakmice.

Gotovo sve opozicione stranke traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, jer, po njihovoj oceni, policija nije uspela da održi bezbednost na stadionu, a mnogi analitičari, u kontekstu sutrašnje posete ruskog predsednika Beogradu, postavljaju pitanje šta bi se desilo da je umesto zastave velike Albanije navođeni dron nosio bombu.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija,   Ivica Dačić

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.