Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija dobila zakon o pravosuđu, ključan za pregovore sa EU

Parlament Albanije je danas izglasao zakon kojim je uvedena provera lične i profesionalne istorije sudija i tužilaca što je uslov da se približi mogućnost pokretanja pregovora o prijemu Albanije u EU.

Zakon koji je deo reforme pravosuđa, donet je na vanrednoj sednici Parlamenta koji ima ukupno 140 poslanika, sa 88 glasova "Za" i jednim uzdržanim, dok je opozicija bojkotovala glasanje. Zakon, pripremljen uz pomoć eksperata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i SAD, a odobrila ga je Venecijanska komisija Saveta Evrope, omogućava vlastima da provere prihod i imovinu sudija i tužilaca, i njihovu profesionalnu istoriju.

Pravosudni sistem će biti restrukturiran da bi se osiguralo da sudije i tužioci ne zavise od politike, kao i da bi se iskorenilo podmićivanje. Albanija je status kandidata za EU dobila 2014. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.