Žene gazduju kad moraju

Izvor: Večernje novosti, 29.Sep.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene gazduju kad moraju

U DIREKTORSKIM foteljama u firmama u Srbiji sedi 27.076 žena, dok je njihovih kolega muškaraca čak 95.083. Čelne pozicije u državnim preduzećima uglavnom su namenjene jačem polu, a i za privatni biznis radije se i lakše odlučuju muškarci. Prema podacima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, dame koje se otisnu u preduzetničke vode imaju između 36 i 55 godina i sredstva su uglavnom obezbedile iz lične ušteđevine. Da bi mogle da koračaju ravnopravno sa svojim kolegama, njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << potpeticama u proseku je bila potrebna decenija napornog rada. Uglavnom se odlučuju za delatnosti poput nege i rekreacije, u koje spadaju frizerski i kozmetički saloni i fitnes centri, zdravstvene usluge i obrazovanje. Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, napominje da se žene za privatan posao odlučuju iz nužde, a ne iz prilike. - Čak 66 odsto dama započinje biznis jer su ostale bez posla i jednostavno su prinuđene da počnu da rade nešto same - kaže Popovićeva. - Veliki problem je što one nemaju imovinu na svoje ime i zato ne mogu da dobiju kredite za početak posla. Vredne i posvećene biznismenke pokazuju da kada odluče da se otisnu burnim vodama privatnog biznisa, mogu biti mnogo uspešnije od većine muškaraca. Jedna od njih je i Ljiljana Karaklajić, direktorka kompanije „D ekspres“, koja obavlja poslove ekspresne kurirske dostave i brzog slanja i uručivanja pošiljaka. Njena firma zapošljava čak 550 ljudi, koji rade u 18 gradova širom Srbije i imaju na hiljadu klijenata. - Teret posla je jednak bez obzira na pol, ali da bi neko bio na rukovodećem položaju mora imati menadžerske sposobnosti - smatra Karaklajićeva. - Problem u biznisu sa kojim se suočavaju i muškarci i žene je nedostatak kvalitetnih radnika, koji su vredni, a s druge strane prevelike obaveze prema državi. Suština uspeha u biznisu je da se napravi dobra organizacija i da se poštuju norme i standardi, da se zna šta je dužnost svakog radnika na određenoj poziciji. IZ ORDINACIJE NA FARMU VLASNICA proizvodno-trgovinske radnje „Kokoda“ iz sela Lapotince, Mirjana Cakić, lekar je specijalista opšte medicine, ali na svojoj farmi u okolini Leskovca gaji koke nosilje. Kaže da je 1993. godine napustila posao u ordinaciji i pritekla u pomoć mužu. Danas ima 14 zaposlenih, a svojim najvećim uspehom smatra to što je i kod svoje dece razvila preduzetnički duh. - Ćerka je završila Ekonomski fakultet, ali se bavi proizvodnjom torti i kolača, dok je sin dobio diplomu Poljoprivredne škole i radi zajedno sa nama - priča Mirjana Cakić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

U Srbiji tek svaka četvrta žena na direktorskoj funkciji

Izvor: Press, 30.Sep.2014, 09:54

U direktorskim foteljama u firmama u Srbiji sedi 27.076 žena, dok je muškaraca čak 95.083 koji dominiraju, kako na čelnim pozicijama u državnim preduzećima, tako i u privatnom biznisu. . Prema podacima Nacionalne agencije...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.