Wall Street: Oprezna trgovina, naftni sektor pod pritiskom

Izvor: GdeInvestirati.com, 28.Okt.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Oprezna trgovina, naftni sektor pod pritiskom

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza ostali gotovo nepromenjeni, nakon prošlonedeljnog snažnog rasta, dok su se akcije energetskih kompanija našle pod pritiskom zbog oštrog pada cena nafte.

Dow Jones ojačao je 12 bodova ili 0,07 posto, na 16.817 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.485 bodova. S&P 500 oslabio je 0,15 posto, na 1.961 bod.

Nakon što je prošle nedelje S&P 500 indeks skočio 4,1 posto, što >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << je njegov najveći nedeljni skok od januara prošle godine, u ponedeljak se na Wall Streetu trgovalo oprezno.

Na to ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika juče je zamenilo samo oko 6 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u ovom mesecu iznosi 8 milijardi.

Pod najvećim je pritiskom bio S&P indeks energetskog sektora, koji je potonuo dva posto, zbog oštrog pada cena nafte.

"Nafta je trenutno glavna tema na tržištu jer je nedavno došlo do naglog zaokreta. Cene nafte oštro su pale nakon naznaka usporavanja rasta azijskih i ekonomija evrozone. Dok ne ojača potražnja za naftom, nema razloga za rast njene cene, a to će potiskivati akcije energetskih kompanija", kaže Adam Sarhan, direktor u kompaniji Sarhan Capital.

No, tržištu s druge strane podršku pružaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od 213 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih 71,4 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, više u odnosu na dugogodišnji prosek od 63 posto.

Upravo zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, tržište se poslednjih dana oporavlja od oštrog pada u prvoj polovini oktobra. Nakon što je 15. oktobra zaronio na najniži nivo u ovoj godini, S&P 500 indeks porastao je u poslednjih 10-ak dana 5,3 posto.

"Nakon gotovo 10-postotne korekcije S&P 500 indeksa, na tržištu su se pojavili 'bikovi' i ponovo podigli cene akcija. Stoga smo na putu dobitaka u oktobru, što bi bio pozitivan signal za poslednje mesece u ovoj godini", kaže Adam Sarhan.

Na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.363 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,95 posto, na 8.902 boda, a pariški CAC 0,78 posto, na 4.096 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Wall Street: Indeksi porasli više od 1 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Okt.2014, 10:01

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od jedan posto, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.