Turska i Izrael zvanično objavili pomirenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Izrael zvanično objavili pomirenje

Izrael i Turska objavili su danas sporazum o ponovnom približavanju i obnavljanju diplomatskih odnosa, čime su zvanično okončali duboku diplomatsku krizu koja je trajala šest godina.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u Rimu pohvalio sporazum, koji, kako je ocenio, ima "stratešku važnost" i najavio da će pomoći uspostavljanju "stabilnosti" na turbulentnom Bliskom istoku.

On je rekao da se sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bavi humanitarnim potrebama u Gazi i da vodi računa o bezbednosnim potrebama Izraela.

Turski premijer Binali Jildirim je u Ankari, objavljujući postizanje sporazuma, potvrdio da je Izrael pristao da plati 20 miliona dolara porodicama ubijenih i povredjenima u akciji izraelskih komandosa, prenosi Asošiejted pres.

Turska će isporučti humanitarnu pomoć i druge nevojne proizvode Gazi, a prva isporuka od oko 10.000 tona pomoći biće poslata u petak.

Izrael i Turska nekada su bili bliski saveznici, ali su odnosi zategnuti kada je devet turskih aktivista ubijeno prilikom upada izraelskih komandosa na brod koji je plovio ka pojasu Gaze.

Posle incidenta na brodu, Ankara je povukla ambasadora iz Tel Aviva i umnogome smanjila nivo vojnih i ekonomskih veza.

Na osnovu danas objavljnog sporazuma dve zemlje će obnoviti pune diplomatske odnose. Turska će moći da ostvari seriju projekata pomoći u Gazi.

Jildirim je ocenio da je na osnovu sporazuma "umnogome" ukinuta izraelska blokada Gaze, a Netanjahu je rekao da je ona i dalje na snazi.

Blokada je uvedena najpre 2006. posle pobede radikalnog pokreta Hamas na izborima na palestinskim teritorijama, ali je još više pojačana polovinom sledeće godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih rivalskom umerenom pokretu Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Netanjahu je danas rekao da je jasno da bi valjalo rešiti snabdevanje vodom i strujom u Gazi i da je to u interesu Izraela. Na osnovu sporazuma Turska je pristala da spreči tužbe protiv Izraela zbog upada komandosa i svaku vojnu akciju ili prikupljanje novca za to u Turskoj, aludirajući na Hamas s kojim ta zemlja ima bliske odnse. Hamas je zakleti neprijatelj Izraela i u svojoj povelji poziva na uništenje te zemlje.

"Potpuni embargo uveden prema Palestini i regionu Gaze posebno je umnogome ukinut ," rekao je turski premijer.

On je najavio da sporazumom počinje proces vraćanja veza u normalu. Netanjahu je medjutim ocenio da je blokada "vrhunski bezbednosni interes" Izraela. Izraelska strana ističe da je prvenstveni cilj blokade sprečavanje naoružavanja Hamasa s kojim je Izrael tri puta ratovao otkako je uvedena.

Netanjahu se u Rimu, pre nego što je objavio sporazum sa Turskom, sastao sa državnim sekretrom SAD Džonom Kerijem koji je pozdravio pomirenje dve zemlje.

Keri je rekao da su SAD radile na tome nekoliko godina i da je pomirenje "pozitivan" korak.

Izraelski premijer je danas takodje ocenio da normalizacija odnosa Izraela s Turskom imati " ogromne pozitivne" posledice po izraelsku ekonomiju zbog otvaranja turskog tržišta za izvoz izraelskog prirodnog gasa i otvaranja kapije za evropska tržišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska i Izrael odvojeno potpisali sporazum o pomirenju

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 12:08

Izraelski i turski zvaničnici potpisali su danas odvojeno u Jerusalimu i Ankari sporazum o obnovi odnosa nakon šestogodišnje krize. Time je formalizovan taj dokument koji su juče objavili premijeri dve zemlje, Benjamin Netanijahu u Rimu i Binali Jildirim u glavnom gradu Turske...O sporazumu koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.