Stamenković: Poguban raskid s MMF

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stamenković: Poguban raskid s MMF

Beograd -- Stručnjaci Ekonomskog instutita ocenili su da bi prekid aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom imao dugoročne negativne posledice po razvoj Srbije.

To bi dovelo do eksterne nelikvidnosti, rasta kursa dinara i inflacije, smanjenja investicionog rejtinga, više cene kapitala i sporijeg rasta, ocenio je saradnik tog instituta Stojan Stamenković na predstavljanju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

On je ocenio da Srbija štetu trpi i zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga što je došlo do odlaganja i istakao da bi razgovori sa Misijom MMF-a mogli da budu teški, jer je malo verovatno da će postojati spremnost te finasijske institucije da se poveća budžetski deficit.

Imeprativ Srbije je ubrzana fikskalna konsolidacija, koja je, prema rečima saradnika Ekonomskog instituta u Beogradu, moguća samo primenom oštrih fiskalnih mera na kratki rok i kompleksnom reformom sistema i javnog sekotra.

"U razgovorima sa MMF moraćemo da se suočimo sa predviđanjem nižeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od očekivanih 1,5 odsto i mogućnosti da će rast biti nulti", rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, finasiranje javne potrošnje će biti poseban problem, koji će postojati i ako se održi aranžman sa MMF.

Stamenković je ocenio da se novi problem za ekonomski razvoj javlja zbog odlaska Ju-Es stila (US Steel) iz Srbije i rekao da se nada se da će država vrlo bro naći strateškog partnera za smederevsku železaru.

U slučaju da železara pređe na "hladni hod", prema njegovim rečima izvoz Srbije bi bio smanjenjen bar za osam procenata, a proizvodnja prerađivačke industrije do četiri odsto.

"Kompenzacija bi trebalo da usledi ako se aktivira Fijat sa proizovodnjom (u Kragujevcu) koja je najavljena", rekao je saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković, na promociji MAT-a koji izdaju taj institut i Privredna komora Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STAMENKOVIĆ: PREKID ARANŽMANA SA MMF BIO BI LOŠ ZA SRBIJU

Izvor: Kurir, 07.Feb.2012

BEOGRAD - Stručnaci Ekonomskog instituta ocenili su danas da bi prekid aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) imao dugoročne negativne posledice po razvoj Srbije...BEOGRAD - Stručnaci Ekonomskog instituta ocenili su danas da bi prekid aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)...

Nastavak na Kurir...

Srbiji potrebna razvojna banka

Izvor: B92, 07.Feb.2012

Beograd -- Predlog zakona o Razvojnoj banci ima dobre strane, ali i propuste kao što je ostavljanje prostora za politički uticaj na poslovanje, kažu ekonomisti...Ne postoji sumnja da razvojna banka treba da postoji, ali nije dobro da se nazire ostavljena mogućnost za politički uticaj na poslovanje,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.