Srbija pravi novu naftnu kompaniju

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pravi novu naftnu kompaniju

Beograd -- Do kraja 2011. Srbija će dobiti novu naftnu kompaniju koja će se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević kaže da je sa tog nalazišta naftnih škriljaca moguće godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte.

On objašnjava da je to značajna količina koja može da supstituiše uvoz "crnog zlata" u Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predstavljajući Izveštaj o radu Ministarstva u prvom polugođu, Dragosavljević je rekao da je sektor rudarstva za prvih osam meseci 2011. zabeležio rast eksploatacije za 17,8 odsto što je utoliko značajnije kada se zna da ostale industrijske grane stagniraju ili opadaju u odnosu na isti period prošle godine.

Dragosavljević kaže i da će do kraja 2011. biti objavljeni planovi za izgradnju nove termoelektrane (TE) od 320 megavata (MW) u blizini rudnika uglja Štavalj, čija će proizvodnja biti proširena.

U tom podzemnom rudniku uglja kod Sjenice, čije su rezerve potvrđene na oko 200 miliona tona, planirana je godišnja proizvodnja od najmanje 2,3 miliona tona, dovoljno za rad nove TE u narednih 50 godina.

Prema Dragosavljeviću, vrednost investicije na Pešterskoj visoravni iznosi oko 750 miliona evra, što će omogućiti zapošljavanje oko 750 ljudi.

On je napomenuo da u Elektroprivredi Srbije (EPS) postoji izvestan skepticizam u pogledu uspešnosti tog projekta, ali resorno Ministarstvo smatra da takvi planovi, koji podrazumevaju i strateško partnerstvo - imaju perspektivu.

Ministarstvo će do kraja godine predložiti i model za otvaranje rudnika uglja i termoelektranu u Kovinu, gde ima 250 miliona tona geoloških rezervi uglja i kapacitet za termoelektranu od 600 megavata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija osniva naftnu kompaniju za eksploataciju 'zlatnog' nalazišta u Aleksincu

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Okt.2011, 00:17

Do kraja 2011. Srbija će dobiti novu naftnu kompaniju koja će se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Država osniva naftnu kompaniju

Izvor: Blic, 06.Okt.2011

U Srbiji bi do 2016. godine trebalo da počne da radi nova naftna kompanija koja će se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca...Država će u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak će tražiti strateškog partnera. Investicija će biti vredna oko milijardu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.