Srbija ekonomski slobodnija

Izvor: Beta, 12.Jan.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ekonomski slobodnija

VAŠINGTON, 12. januara 2011. (Beta) - Srbija je napredovala za tri mesta i sada je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama prema Indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritidž (Heritage) i Vol strit džornala (Wall Street Journal).

Za ekonomske slobode Srbija je dobila 58 poena, za 1,1 poen više nego prošle godine, i to zahvaljujući umerenom unapredjenju stanja kod šest od deset komponenti indeksa. Inače, 100 poena smatra se apsolutnom slobodom.

Meri se deset komponenti ekonomske slobode: u biznisu, trgovini, zatim fiskalna sloboda, vladina potrošnja, monetarna sloboda, investiciona, finansijska, prava na sektoru nekretnina, sloboda od korupcije i sloboda rada. U regionu Evrope Srbija je po ekonomskim slobodama na 38. mestu od 43 zemlje a njena pozicija na globalnoj listi ukazuje na rezultat ispod svetskog proseka.

Srbija je najviše dobila za fiskalnu slobodu, 83,6 poena, kao i slobodu trgovine, 75,2 poena, a najmanje za slobodu od korupcije, 35.

Inače, u svetu je ekonomski najslobodniji Hongkong, koji ima 89,7 poena, kao i prošle godine, a slede Singapur, Australija, Novi Zeland. Na začelju svetske liste je Severna Koreja na 179. mestu, tik ispred Zimbabvea i Kube. U okruženju su osim Bosne i Hercegovine, koja je 104. na listi zemalja rangiranih prema ekonomskoj slobodi, sve zemlje bolje pozicionirane od Srbije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija 101. na svetu po ekonomskim slobodama

Izvor: Blic, 12.Jan.2011

Srbija je napredovala za tri mesta i sada je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama prema Indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritidž (Heritage) i Vol strit džornala (Wall Street Journal). ..Za ekonomske slobode Srbija je dobila 58 poena, za 1,1 poen više nego prošle godine,...

Nastavak na Blic...

Srbija ekonomski slobodnija

Izvor: NaDlanu.com, 12.Jan.2011

VAŠINGTON, 12. januara 2011. (Beta) - Srbija je napredovala za tri mesta i sada je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama prema Indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritidž (Heritage) i Vol strit džornala (Wall Street Journal). Za ekonomske slobode Srbija je dobila 58 poena,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Srbija 101. po ekonomskim slobodama

Izvor: B92, 12.Jan.2011

Vašington -- Srbija je po ekonomskim slobodama na 101. mestu među 179 zemalja sveta, prema listi koju su sačinili američka fondacija "Heritidž" i list "Volstrit džornal"... Od ukupno 43 zemlje Evrope, Srbija je zauzela 38. mesto, a njen ukupni rezultat je ispod svetskog proseka...Na sajtu fondacije...

Nastavak na B92...

Srbija i dalje u ekonomskom ropstvu

Izvor: S media, 12.Jan.2011

Srbija je napredovala za tri mesta i sada je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama prema Indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritidž i Vol strit džornala...Za ekonomske slobode Srbija je dobila 58 poena, za 1,1 poen više nego prošle godine, i to zahvaljujući umerenom unapredjenju...

Nastavak na S media...

Indeks ekonomskih sloboda: Srbija 101. na svetu

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jan.2011

BEOGRAD - Po ekonomskim slobodama, Srbija je dobila 58 poena od ukupnih 100, što je za 1,1 poen više nego prošle godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.