Samo blagi rast IT tržišta u 2008.

Izvor: B92, Beta, 15.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo blagi rast IT tržišta u 2008.

Beograd -- Rafinerije NIS-a u Pančevu i Novom Sadu neće biti zatvorene posle privatizacije, kaže savetnik predsednika Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Dmitrij Mališev.

"Neće biti nikakvog zatvaranja", tvrdi Mališev i demantuje tvrdnje da će "Gaspromnjeft" otpuštati radnike NIS-a. "Ne, to nije tačno. Mi preuzmamo na sebe određene odgovornosti i obaveze. 'Gaspromnjeft' je prihvatio socijalni program koji je bio potpisan sa sindikatima", rekao je Mališev.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Govoreći o tome šta je problem u pregovorima oko NIS-a i garancijama za izgradnju gasovoda Južni tok, na kojima srpska strana insistira, Mališev nije želeo da otkrije sve detalje. "Pregovori idu u konstruktivnom smeru. To je sve što mogu da kažem, jer smo se dogovorili da ne govorimo detalje", kazao je Mališev za Balkanmagazin.

Predstavnik "Gaspromnjefta" je istakao da je srpska strana dobila neophodne garancije za sve što je obuhvaćeno međuvladinim energetskim sporazumom, dakle, za sva tri segmenta.

Komentarišići ocene u domaćoj javnosti da je za NIS dogovorena manja cena od tržišne, Mališev je rekao da se zaboravlja da je cena naftnih kompanija, odnosno akcija rafinerija jako pala zbog celokupne finansijske situacije u svetu.

Dinkić: Bolje da se i ne prodaje NIS

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da sumnja da će sa Rusijom biti potpisana sva tri ugovora u okviru energetskog sporazuma, već da ćebiti potpisan samo ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS). "U ovakvoj situaciji to je loše za Srbiju i bolje bi bilo da se NIS nikome ne prodaje", kazao je on.

Mališev je ukazao da se u istoj situaciji nalaze istočnoevropske kompanije, "Gasprom" i "Gaspromnjeft", MOL i OMV, a takođe, i NIS.

"Mi smatramo da ona cena koja je u onim uslovima bila ugovorena, znači, suma od 400 miliona evra (za 51 odsto kapitala NIS-a), na koju je bio potpisan sporazum, sada nije realna", objasnio je on, ali je istakao da će bez obzira na to Rusi ispoštovati dogovor.

"NIS nije na Marsu, radi u istim uslovima kao i ove komanije ali, mi stojima iza onoga šta smo potpisali, potvrđujemo, dakle, da ćemo platiti ono šta smo obećali", podvukao je on.

Mališev je naglasio da "bez obzira na sve spekulacije o kojima se sada priča - modernizacija će započeti odmah nakon toga što "Gasprom" postane akcionar NIS-a".

Odgovarajući na pitanje da li će 500 miliona evra za investicije biti kredit koji "Gaspromnjeft" podiže u ime NIS-a, ili će tu sumu "Gaspromnjeft" uložiti kao sopstvenu investiciju, Mališev je rekao da će "to biti investicija 'Gasproma', koju će NIS po završetku rekonstrukcije i modernizacije da vrati 'Gaspromu'".

"To će se desiti posle modernizacije, kada komanija napokon bude mogla da proizvodi i bude konkurentna na tržištu", objasnio je on.

Objašnjavajući način zaduživanja NIS-a, Mališev je rekao da ruska strana predlaže da, kao zajam NIS-u, da sredstva za te investicije na dugoročni period, a biće ublažen sistem vraćanja tog kredita.

NIS će početi da vraća ta sredstva tek kada ekonomsko i finansijsko stanje te buduće kompanije bude stabilno.

"Ona ista suma koju ćemo mi da damo za rekonstrukciju i modernizaciju NIS-a biće vraćena 'Gaspromu', ali ne odmah već kada NIS stane na noge", pojasnio je Mališev i napomenuo da će to biti neki duži period, verovatno oko 10 godina.

Bajatović: Bez monopola od 2010.

Rusija je pristala da se monopol na uvoz naftnih derivata NIS-a ukine 2010. godine, izjavio je direktor Srbijagas i član pregovaračkog tima Dušan Bajatović.

Bajatović je potvrdio da Srbija sa Rusijom pregovora samo o prodaji NIS-a, ali je istakao da je situacija u pregovorima sada prihvatljivija nego u četvrtak prošle sedmice, kada su neki članovi pregovaračkog tima iz njega istupili.

"Pregovori su jedna dinamična kategorija. Tačno je da je stav ruske strane bio da ne treba krovni ugovor i da nisu pristali na to i da oni krovnim ugovorom smatraju međudržavni sporazum, što nije nelegitimno. Mi u momentu kada smo započinjali pregovore nismo bili zadovoljni s tim", rekao je Bajatović.

"Utvrđena je platforma krovnog ugovora iza koga bi trebalo da idu tri ugovora koji bi regulisali prodaju NIS-a, izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i dogradnju skladišta Banatski Dvor. Tačno je da oni nisu pristali na to i zapeli smo oko načina na koji ćemo vezati sve te ugovore", kazao je Bajatović.

On je kazao da je prihvaćen i kolektivni ugovor za radnike Naftne industrije Srbije i da neće biti zatvarane rafinerije zbog modernizacije.

Kako je dodao, ruska strana prihvatila i da Srbija učestvuje u upravljanju NIS-om "do kraja investicionog ciklusa".

Prema Bajatovićevim rečima, Srbiji nisu potrebne garancije da će biti izgrađeni i gasovod Južni tok i skladište gasa Banatski Dvor jer je državni sporazum "najviši pravni akt".

On je rekao da Srbija ima mogućnost da tuži Rusiju ukoliko bude problema, a na pitanje da li Srbija to sme da učini, on je odgovorio pitanjem - da li Srbija sme da tuži druge zemlje koje u Srbiji kupuju kompanije?

Bajatović nije odgovorio tačno šta bi se dogodilo u slučaju da Rusija iz bilo kog razloga ne izgradi gasovod.

Ćirić: Promenjena platforma

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić, koji je prošle nedelje istupio iz pregovaračkog tima, smatra da je potrebno potpisati poseban ugovor o izgradnji gasovoda i skladišta Banatski Dvor.

„Da su sporazum i ugovor isto, ne bi se različito zvali", rekao je Ćirić.

Kako je objasnio, on je sa ostalim predstavnicima ministarstva koja su u nadležnosti G17 plus, izašao iz pregovaračkog tima jer je platforma Srbije promenjena i pregovori su sa komercijalnog prešli na politički teren.

"Moram da napomenem da je u toku pregovora ruska strana, pošteno rekao bih, rekla da oni ne žele ni na koji način da vezuju prodaju NIS-a sa izgradnjom gasovoda i skladišta u Banatskom Dvoru. Došli smo u situaciju da je ove nedelje jedina zvanična pregovaračka platforma Vlade Srbije suštinski promenjena. Došlo je do situacije da se insistira, ide ka potpisivanju samo jednog ugovora, o NIS-u", kazao je Ćirić.

Urednik ekonomske rubrike lista Politika Miša Brkić podsetio je da se NIS prodaje van okvira Zakona o privatizaciji jer je to bio uslov da kroz Srbiju prođe gasovod Južnu tok.

"25. januara ove godine, kada je potpisan međudržavni sporazum, na kritike javnosti rečeno je zbog toga što će Srbija dobiti Južni tok i skladište gasa, prinuđena je da NIS da po ceni koja je tada postignuta. Neki ljudi su rekli da su zarad te gasne sigurnosti spremni da se odreknu NIS-a", rekao je Brkić.

"Deset meseci kasnije se govori samo o NIS-u, dakle više ne postoji priča o gasnom aranžmanu. Platforma Vlade Srbije, 31. oktobra ide iz Beograda ka Moskvi zahtev kojim mi insistiramo na krovnom ugovoru koji garantuje sve tri stvari – gasovod, NIS i skladište gasa, a onda čujemo iz Moskve da je samo NIS tema potpisivanja ugovora", kazao je Brkić.

Brkić navodi da se godina završava sa jednom nejasnom situacijom odnosno "šta ako studija izvodljivosti pokaže da nije isplativo da se gradi Južni tok".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučinić:Sve zemlje regiona treba da uđu u Nato

Izvor: Kurir, 15.Dec.2008

PODGORICA, 15. decembra 2008. (Beta)- Crnogorski ministar odbrane Boro Vucinić izjavio je danas da je stabilnost Balkana moguća jedino ako sve zemlje regiona uđu u NATO. Vučinić je na okruglom stolu, posvećenom evroatlantskim integracijama, kazao da se Crna Gora "ozbiljno priprema" za članstvo...

Nastavak na Kurir...

Usporen rast tržišta informacionih tehnologija

Izvor: Capital.ba, 15.Dec.2008

BEOGRAD,  Rast tržišta informacionih tehnologija /IT/ u Srbiji se od početka ove godine usporava i biće 12 odsto, odnosno tri puta manji nego prošle godine, rečeno je na okruglom stolu u Beogradu pod nazivom 'Recesija u Srbiji - IT tržište'. IT analitičar Milovan Matijević je istakao da će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.