Rast robne razmene u dolarima, pad u evrima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast robne razmene u dolarima, pad u evrima

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva dva meseca 2015. izraženo u dolarima bila je manja za 11 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je izraženo u evrima imala porast od 5,3 odsto.

Kako je danas saopštio Republički zavod za statistiku (RZS), robna razmena Srbije je u januaru i februaru ove godina u dolarima bila 4,63 milijarde dolara, a u evrima četiri milijarde evra.

Prema RZS, pad izvoza i uvoza, kao i ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije, izraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u dolarima, rezultat je jačanja te valute, kako u odnosu na dinar, tako i u odnosu na evro.

Taj zavod napominje da su prognoze eksperata za međuvalutne odnose, da američki dolar ima tendenciju da se izjednači sa evropskom valutom u drugoj polovini ove godine.

Precizira se da je u prva dva meseca 2015. iz Srbije izvezeno robe za 1,94 milijarde dolara, što je za 11,5 odsto manje nego u prva dva meseca prošle godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 2,68 milijardi dolara, što je za 10,7 odsto manje.

Izvoz robe iz Srbije u prva dva meseca 2015, izražen u evrima, imao je vrednost od 1,69 milijardi i to je povećanje od 4,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uvoz robe imao je vrednost od 2,33 milijarde evra što predstavlja povećanje od 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 740,8 miliona dolara, što čini smanjenje od 8,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izražen u evrima, deficit iznosi 638,4 miliona, što je povećanje od 7,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi se u saopstenju RZS.

Pokrivenost uvoza izvozom je 72,4 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73 odsto.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Italija sa 370,7 miliona dolara, Nemačka sa 251,4 miliona, Bosna i Hercegovina 154,5 miliiona, Rumunija 133,6 miliona i Ruska Federacija 89 miliona dolara.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Rusija sa 322,9 milina dolara, Nemačka sa 308,1 miliona dolara, Italija 271,2 miliona dolara, Kina 237,1 miliion i Mađarska 127 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,3 odsto ukupne razmene.

Republički zavod za statistku je sa podacima za prva dva meseca dao i podatke o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije za februar.

Kako se navodi, u februaru je izvezeno robe u vrednosti od 1,04 milijarde dolara, što je pad od 13,3 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Uvoz je u dolarima iznosio 1,46 milijardi dolara, što je pad od 10,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Izraženo u evrima izvezeno je robe u vrednosti od 909,6 miliona evra, što čini povećanje od 3,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Uvoz je iznosio 1,28 milijardi evra, što čini povećanje od 6,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.