Izvor: B92, 02.Sep.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rača: Vraćaju fabriku radnicima

Rača -- Posle višemesečnog protesta radnika, vlasnik privatizovane fabrike "Zastava elektro" iz Rače Ranko Dejanović odlučio je da svoje akcije pokloni radnicima.

Dejanović ima 77 odsto akcija ovog preduzeća, a radnici su protestovali jer im od februara duguje plate, a od maja prošle godine i doprinose. Da će postati vlasnici Dejanovićevih akcija, radnici su najpre čuli od zamenika premijera i ministra policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivice Dačića, koji je jutros u Beogradu primio njihovu delegaciju.

Radnici su, kako kažu, zadovoljni ovakvim raspletom, ali tu fabriku, koja proizvodi elektro opremu, ne žele da preuzmu ako Dejanović ne plati i dugove.

Radnici privatizovane fabrike "Zastava elekro" iz Rače, koji su od maja zbog neisplaćenih zarada, dopirinosa i dnevnica za rad u inostranstvu, organizovali proteste, blokade opštine i pruge, na korak su da postanu vlasnici te fabrike koja proizvodi kablove za automobile.

Vlasnik Ranko Dejanović, koji je radnike i doveo u takvu poziciju, odlučio je da im svoje akcije pokloni.

U saopštenju radnicima, koje je pročitao za B92, Dejanović navodi da poklanja fabriku u koju je uložio sve što ima, pa nabraja - sredstva, radnu energiju, sposobnost i zdravlje.

Dejanović kaže da radnike smatra poštenim, ali da ne može da se otrgne utuisku da ih je neko politički instruisao.

"Uveren sam da će državni organi ispitati sve navode koji su sračunati na rušenje mog ugleda, poštenja i časti da će, u skladu sa zakonom, reagovati. A vama želim u smutnim vremenima istinu, zdravlje i posao. Svojih akcija se odričem u vašu korist, vaš Ranko Dejanović”, naveo je on.

O ovakovom raspletu, radnike "Zastave elektro” obavestio je jutros zamenik premijera Ivica Dačić, koji je njihovu delegaciju primio u Beogradu.

Predstavnik štrajkača Tomislav Veljković za B92 kaže da je treutno najvažnije pitanje ko će vratiti dugove fabrike, a oni trenutno iznose 200 miliona dinara.

"Šta ćemo sa tim? U tom delu ništa nismo postigli ni dogovorili, sem da će gospodin Dačić da se založi kod ministra Dinkića da sednemo i da pričamo o tim dugovanjima”, kaže Veljković.

"Nama fabrika duguje 200 milona, trećina fabrike je prazna. Nama akcije ne znače ništa kada je evidentno da fabrika ne može da posluje sa 200 miliona minusa”, rekao je on.

Radnici tvrde da je Ranko Dejanović, sa druga dva vlasnika "Zastave elektro”, počinio niz malverzacija od trenutka kada je 2006. kupio firmu, pa traže od Agencije za privatizaciju da ugovor raskine.

"Lično mislim da oni beže od revizije privatizacije, jer ako to urade, ugovor će sigurno biti raskinut na osnovu izveštaja policije. Ako se desi da se ugovor raskine, onda neko naravno mora da odgovara zbog toga”, objašnjava Veljković.

"To je onaj deo zašto smo bili kod gospodina Dačića kao ministra policije. Naše insistiranje je na tome da vršimo pritisak da svako onaj ko je kriv, odgovara za svoje postupke”, kaže on.

Osim što je pročitao saopštenje radnicima, u kome najavljuje da će im pokloniti 77 odsto svojih akcija, Ranko Dejanović, inače suprug predsednice skupštine Slavice Đukić-Dejanović, nije želeo da se izjašnjava o malverzacijama za koje ga radnici optužuju.

Samo je rekao da je, kada je u februaru 2006, kupio "Zastavu elektro”, ta fabrika imala mnogo veće dugove nego danas.

U Agenciji za privatizaciju o poslednim dešavanjima u "Zastavi elektro” za sada nemaju šta da kažu, već saopštenje najavljuju za naredne dane, kada sve dobro analiziraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Fabrike “Zastava elektro” sutra u Beogradu

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2009, 18:35

RAČA KRAGUJEVAČKA ,Radnici Fabrike 'Zastava elektro' iz Rače kod Kragujevca, njih oko 200, sutra će otputovati u Beograd, gdje će u razgovoru sa predstavnicima vlasti nastojati da nađu rješenje koje će omogućiti da ostvare njihova radnička prava. Predsjednik Štrajkačkog odbora Fabrike 'Zastava...

Nastavak na Capital.ba...

Protest radnika "Zastave elektro"

Izvor: RTS, 02.Sep.2009

Vlasnik fabrike "Zastava elektro" iz Rače Ranko Dejanović odlučio da fabriku vrati radnicima, potvrđeno za RTS. To je rezultat pregovora članova štrajkačkog odbora i predstavnika MUP-a. Radnici fabrike proveli su noć protestvujući ispred Policijske stanice u Rači...Poverenik samostalnih sindikata...

Nastavak na RTS...

Gajić: Dačić obećao poništenje privatizacije Zastave elektro

Izvor: Blic, 02.Sep.2009

Predsednik Štrajkačkog odbora preduzeća "Zastava elektro" iz Rače Slobodan Gajić rekao je danas da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić obećao da će biti poništena privatizacija tog preduzeća....."Razgovarali smo sa ministrom koji nam je obećao da će ugovor o prodaji Zastave...

Nastavak na Blic...

Dačić obećao poništenje privatizacije "Zastave elektro"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009

BEOGRAD - Predsednik Štrajkačkog odbora preduzeća "Zastava elektro" iz Rače Slobodan Gajić kazao je danas da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić obećao da će biti poništena privatizacija tog preduzeća..."Razgovarali smo sa ministrom koji nam je obećao da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Poništavanje privatizacije “Zastave elektro”

Izvor: Capital.ba, 02.Sep.2009

KRAGUJEVAC, Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić obećao je radnicima 'Zastava elektro' da će biti poništena privatizacija ove firme. Predsjednik Štrajkačkog odbora Preduzeća Slobodan Gajić rekao je da su istražni organi utvrdili niz zloupotreba u poslovanju 'Zastave elektro' iz Rače, počevši...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.