Putevi Srbije i dalje traže povećanje putarine

Izvor: S media, 13.Sep.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi Srbije i dalje traže povećanje putarine

Preduzeće "Putevi Srbije" dostavilo je vladi uporednu analizu cena putarine u susednim zemljama , izjavio je danas zamenik generalnog direktora tog javnog preduzeća Slavoljub Tubić i izrazio očekivanje da će ranije podneti predlog za poskupljenje putarine od 11 odsto biti prihvaćen.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić je, medjutim, početkom prošlog meseca izjavio da "neće biti povećanja cene putarine" i da Vlada Srbije o tome ne namerava da raspravlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Mi smo uputili, naknadno, uporednu analizu cena naplate putarine u okolnim zemljama, gde se vidi da smo još uvek jeftiniji nego, na primer, Hrvatska i nadamo se da će naš zahtev biti odobren", kazao je Tubić.

Na pitanje da li će putarina u Srbiji poskupeti do kraja godine, Tubić je istakao da to isključivo zavisi od vlade.

"S obzirom da dosada nismo imali toliku izgradnju, kao što se sada planira, a mi smo zaduženi da platimo kompletnu eksproprijaciju nedostaje nam para za održavanje mreže javnih puteva u dužini većoj d 15.000 kilometara", rekao je zamenik generalnog direktora "Puteva Srbije".

Sa povećanjem iznosa putarine od 11 odsto za sve kategorije vozila prosečna cena putarine za putnički automobil iznosila bi 0,036 evra po kilometru.

U poredjenju sa cenom putarine u okruženju, na primer u Hrvatskoj, gde se plaća 0,05 evra po kilometru, u Srbiji bi i posle povećanja od 11 odsto cena putarine bila niža za oko 28 odsto, objašnjavaju u "Putevima Srbije".

Ako se vlada saglasi sa poskupljenjem za vožnju automobilom od Beograda do Niša umesto sadašnjih 730 dinara plaćaće se 810 dinara.

Od Beograda do Novog Sada putarina za automobile sada je 240 dinara odnosno 1.420 za teške kamione, a od Beograda do Šida 340 za automobile i za šlepere 2.050 dinara.

Upravni odbor "Puteva Srbije" je 17. maja ove godine doneo odluku o predlogu poskupljenja putarine za 11 odsto za sve kategorije vozila uz obrazloženje da je u februaru 2009. izvršeno smanjenje putarine za vozila sa stranim tablicama u proseku za 40 odsto.

Time je izvršeno izjednačavanje putarine za vozila sa domaćim i stranim registarskim oznakama, što je, kako je navedeno, izazvalo negativne efekte pada prihoda od putarine u 2009. za 3,4 milijarde dinara.

Tokom formiranja predloga visine poskupljenja cena putarine uzet je u obzir rast cena na malo samo za 2009, koji je tada iznosio 10,1 odsto, a ne i za 2008. godinu kada je poslednji put izvršena promena cena putarine.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle gasa, struje i grejanja, poskupljuje i putarina?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2010

Preduzeće "Putevi Srbije" dostavilo je vladi uporednu analizu cena putarine u susednim zemljama , izjavio je danas zamenik generalnog direktora tog javnog preduzeća Slavoljub Tubić i izrazio očekivanje da će ranije podneti predlog za poskupljenje putarine od 11 odsto biti prihvaćen. Po tome, vožnja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Putevi traže 11% skuplje putarine

Izvor: B92, 14.Sep.2010, 11:50

Preduzeće Putevi Srbije očekuje da će ranije podneti predlog za poskupljenje putarine od 11 odsto biti prihvaćen od strane Vlade Srbije... ..To preduzeće je vladi dostavilo uporednu analizu cena putarine u susednim zemljama, rekao je zamenik generalnog direktora tog javnog preduzeća Slavoljub Tubić...Ministar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.