Posle gasa, struje i grejanja, poskupljuje i putarina?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle gasa, struje i grejanja, poskupljuje i putarina?

Preduzeće "Putevi Srbije" dostavilo je vladi uporednu analizu cena putarine u susednim zemljama , izjavio je danas zamenik generalnog direktora tog javnog preduzeća Slavoljub Tubić i izrazio očekivanje da će ranije podneti predlog za poskupljenje putarine od 11 odsto biti prihvaćen. Po tome, vožnja od Beograda do Niša bi, umesto sadašnjih 730 dinara, bila 810 dinara.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić je, međutim, početkom prošlog meseca izjavio da "neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << povećanja cene putarine" i da Vlada Srbije o tome ne namerava da raspravlja. Tubić, međutim, misli drugačije.

"Mi smo uputili, naknadno, uporednu analizu cena naplate putarine u okolnim zemljama, gde se vidi da smo još uvek jeftiniji nego, na primer, Hrvatska i nadamo se da će naš zahtev biti odobren", kazao je Tubić.

Na pitanje da li će putarina u Srbiji poskupeti do kraja godine, Tubić je istakao da to isključivo zavisi od vlade.

Od Beograda do Novog Sada putarina za automobile sada je 240 dinara odnosno 1.420 za teške kamione, a od Beograda do Šida 340 za automobile i za šlepere 2.050 dinara.

"S obzirom da dosada nismo imali toliku izgradnju, kao što se sada planira, a mi smo zaduženi da platimo kompletnu eksproprijaciju nedostaje nam para za održavanje mreže javnih puteva u dužini većoj d 15.000 kilometara", rekao je zamenik generalnog direktora "Puteva Srbije".

Sa povećanjem iznosa putarine od 11 odsto za sve kategorije vozila prosečna cena putarine za putnički automobil iznosila bi 0,036 evra po kilometru. U poređenju sa cenom putarine u okruženju, na primer u Hrvatskoj, gde se plaća 0,05 evra po kilometru, u Srbiji bi i posle povećanja od 11 odsto cena putarine bila niža za oko 28 odsto, objašnjavaju u "Putevima Srbije".

U prvoj polovini ove godine, prema podacima "Puteva Srbije", na svim deonicama pod naplatom (autoputevima i poluautoputevima) u zemlji, evidentirano je ukupno 14,695 miliona vozila i ostvaren je prihod od 4,349 milijardi dinara i 18,077 miliona evra.

Protekle godine je na svim deonicama gde se obavlja naplata putarine evidentirano nešto više od 32,6 miliona vozila, a ostvaren je prihod u vrednosti 9,617 milijardi dinara i 43,147 miliona evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.