Profit Etihad Ervejza skočio za preko 50 odsto

Izvor: Akter, 28.Maj.2015, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit Etihad Ervejza skočio za preko 50 odsto

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštila je danas da je njen prihod prošle godine porastao za više od 50 odsto, na 73 miliona dolara, ali i upozorila da "agresivno protekcionističko raspoloženje" na Zapadu ugrožava izglede za dalji rast

Etihad koji podržava vlada UAE, kupio je udeo u nekoliko stranih kompanija što je doprinelo porastu profita od 52 odsto. Prošla godina mu je bila uzastopno četvrta profitabilna.

Etihad iz Abu Dabija, Emirejts >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << iz Dubaija, kao i Katar ervejz, brzo rastu na svetskom tržištu, preuzimajući putnike koji prolaze preko važnih aerodroma u njihovom regionu.

Američke aviokompanije kritikovale su bliskoistočne prevoznike kao nelojalnu konkurenciju jer dobijaju nepravične državne subvencija.

Direktor Etihada Džejms Hogan rekao je da je protivljenje sa Zapada "neviđeni" izazov.

"Posebno brine porast u agresivnom protekcionističkom raspoloženju u Evropi i SAD", rekao je Hogan i dodao da pokušaji sa Zapada da se ograniči konkurencija, negativno utiču na izbor potrošaca.

Prihod Etihada je sa šest milijardi dolara u 2013, prošle godine porasto na 7,6 milijardi dolara čemu je doprineo rast broja putnika od 22 odsto.

Etihad je suvlasnik Er Berlina (Air Berlin), Er Sejšela (Air Seychelles), irskog Er lingusa (Aer Lingus), indijskog Džet ervejza (Jet Airways), Virdžin Ostrelije (Virgin Australia) i švajcarskog Darvin erlajna (Darwin Airline). Prošle godine je dobio i 49 odsto u Er Srbija (Air Serbia) i sklopio dogovor za slično veliko preuzimanje u Alitaliji (Alitalia).

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.